• Link został skopiowany

Porównałam ceny kupnego masła orzechowego i tego, które sama zrobiłam w domu. Które wybrać?

Oprócz tego, że masło orzechowe jest pyszne i można wykorzystać je do wielu potraw w kuchni, jest ono również zdrowe i pełne wielu wartości odżywczych. To również świetne źródło białka dla wegetarian. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów masła orzechowego. Część osób decyduje się na domowe przygotowanie. Jednak, czy jest to opłacalne rozwiązanie? Postanowiłam to sprawdzić i ocenić.
Masła orzechowe
Karolina Brzuszczyńska
Masło orzechowe
Masło orzechowe Karolina Brzuszczyńska
Karolina Brzuszczyńska

Cena masła orzechowego różni się w zależności od rodzaju orzechów z jakiego zostało przyrządzone. Postanowiłam spróbować zrobić swoje masło orzechowe. Następnie porównać jego smak, koszt przygotowania oraz czas i ocenić, co bardziej się opłaca. Kupić, czy zrobić w domu? 

Do przetestowania wybrałam masło orzechowe o smaku czekoladowym. Masło to nie posiada cukru, ani oleju palmowego. Na wzór składu tego masła przygotowałam swoje. Oto mój przepis na masło orzechowe o smaku czekoladowym:

Składniki: - 1 kg orzeszków - ja wybrałam najtańszą z opcji, czyli orzeszki ziemne - łyżeczka soli (opcjonalnie), - 2/3 łyżki kakao - miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym - łyżeczkę oleju kokosowego (opcjonalnie) - 1 łyżka miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: Obierz orzeszki ziemne z łupinek. Następnie zblenduj je na gładką masę za pomocą blendera. Najlepiej użyj stacjonarnego o wysokiej mocy. Możesz dodać łyżeczkę oleju kokosowego, nierafinowanego. Wówczas masło nabierze delikatnej, kokosowej woni. Dodaj ok 2 łyżek kakao i łyżkę ksylitolu lub miodu, aby nadać mu słodszy smak. Ponownie zblenduj wszystkie składniki, tak aby powstała gładka czekoladowa masa.

Czas przygotowania: ok 1 h

Cena domowego masła: ok. 25 zł

Cena masła ze sklepu: 39,99 zł

Podsumowanie:

Niestety chociaż moje, domowe masło orzechowe kosztowało mnie nieco mniej to muszę przyznać, że smak masła był zdecydowanie gorszy. Nie było ono tak czekoladowe, jak masło ze sklepu. Dodatkowo minusem był czas, który musiałam poświęcić na przygotowanie. Obranie orzechów i dokładne zmielenie ich na bardzo gładką masę zajęło mi około 1 godziny. Aczkolwiek takie masło starcza na dość długo.