Christine Avanti: Chude dziewczyny jedzą!

Christine Avanti to dietetyk gwiazd, autorka książek o odchudzaniu i ekspert pojawiający się regularnie w programach telewizyjnych. Christine ma za sobą ponad 20 lat zmagań z wagą. Przetestowała na sobie niemal wszystkie istniejące diety, aż w końcu nauczyła się tego, co to jest zdrowe odżywianie. Zobacz, jakie są jej sposoby na szczupłą sylwetkę.

Trudne początki

Christine całą swoją młodość zmagała się z wagą. W 1999 roku przytyła prawie 15 kilogramów. Wtedy interesowało ją tylko to, co pokazuje waga. Nie myślała o tym, czy za dodatkowe kilogramy odpowiadają mięśnie, tłuszcz czy woda. Wtedy zaczęła eksperymentować z różnymi dietami. Efekt? Przez cały dzień jadła sałatę, a wieczorem dosłownie rzucała się na słodycze. Albo gorzej - podkradała swojemu dziadkowi leki moczopędne, żeby na wadze zobaczyć chociaż kilka gramów mniej. W końcu porozmawiała z dietetykiem, który wyjaśnił jej, że najlepsza (i najzdrowsza) droga do zdrowej sylwetki to nauczenie się kilku rzeczy o swoim ciele i o jedzeniu. Wtedy można zrozumieć, jak schudnąć bez uszczerbku na zdrowiu. Christine postanowiła zostać dietetykiem. Szybko nauczyła się, że głodzenie się spowalnia metabolizm i sprawia, że gromadzimy tkankę tłuszczową. Jeśli jemy za dużo także magazynujemy tłuszcz. Klucz do szczupłej sylwetki to dieta, która utrzymuje stały poziom glukozy we krwi. Wtedy można zapomnieć o napadach głodu i ochocie na słodycze.

Dietetyk gwiazd i autorka książek

Christine Avanti

Teraz Christine jest dietetykiem gwiazd (jej klientki to m.in. Chelsea Handler, Giuliana Rancic czy Elizabeth Berkley), Christine występuje w programch telewizyjnych (np. "Fat Chef" na kanale Food Network), napisała 2 książki. Pierwsza z nich to "Skinny Chicks Don't Eat Salads". "Kiedyś sałatka składała się z sałaty, pomidorów, ogórków i lekkiego sosu vinegret. Teraz zamawiamy ogromne porcje sałaty z grillowanym kurczakiem, grzankami, serem i toną dressingu. W ten sposób dietetyczna kiedyś sałatka Cobb może być bardziej kaloryczna niż drożdżówka z lukrem!" - wyjaśnia tytuł książki Christine. Druga książka to "Skinny Chicks Eat Real Food". To przewodnik po "prawdziwym" jedzeniu w świecie przetworzonych produktów, program odchudzający i książka kucharska w jednym.

"Dietom mówię nie!"

christineavanti.com

Czym program dietetyczny Christine różni się od innych sposobów znanych dietetyków? Christine zapewnia, że rozumie kobiety i ich zmagania z odchudzaniem (sama w końcu przetestowała większość diet na sobie). Od czego zaczyna rozmowę ze swoimi klientami? "Ludziom bardzo ciężko przychodzi zrozumienie, jak bardzo niezdrowa jest ich dieta" - tłumaczy Christine. Żeby to zrozumieć w jej książce jest dziennik odchudzania, w którym klienci zaznaczają, o której jedli, czy dostarczyli danego dnia odpowiedniej ilości białka, kwasów omega-3 i czy unikali przetworzonej żywności, pełnej cukru, soli i tłuszczu.

Christine nie popiera diet, rozumianych jako restrykcyjne ograniczanie kalorii i detoksów na płynach, zwłaszcza bez opieki dietetyka. Zdrowe odchudzania oznacza tracenie kilograma tygodniowo.

PC Combo - niezbędny duet

Białka, tłuszcze, węglowodany: liczy się nie tylko ilość, ale i jakośćBiałka, tłuszcze, węglowodany: liczy się nie tylko ilość, ale i jakość Shutterstock Shutterstock

Jeśli chcesz schudnąć 80 procent powinna stanowić dieta, a 20 procent ćwiczenia. Tylko ich połączenie gwarantuje szczupłą sylwetkę! Główna zasada diety Christine to PC Combo. Co to oznacza? P to protein, czyli białko, a C to carbs, czyli węglowodany. Avanti zaleca jedzenie posiłku co 4 godziny, w którym będzie właśnie ta kombinacja. Ale uwaga! Nie można zjeść za dużo węglowodanów ani za mało, bo to zaburzy poziom glukozy we krwi. Dlatego Christine mówi, że 60 procent kalorii powinno pochodzić ze zdrowych węglowodanów, 30 procent z chudego białka, a 15-20 procent ze zdrowych tłuszczy. Dzięki tak zbilansowanym posiłkom poziom glukozy jest stabilny, a my czujemy się najedzone i nie mamy apetytu na słodycze czy fast foody.

Naucz się gotować

Według Christine nie da się jeść zdrowo bez nauczenia się gotowania. Tylko wtedy będzie można przygotować dietetyczne wersje klasycznych potraw. Do jej ulubionych przepisów należą desery min.: czekoladowe brownie bez cukru i nabiału, cytrynowo-borówkowe muffiny, które smakują jak te z cukierni, ale mają więcej błonnika, mniej tłuszczu i cukru.

Borówkowe muffiny według Christine Avanti

Muffiny z borówkamiMuffiny z borówkami Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Przepis na 12 muffinek; 1 muffinka: 100 kCal, 4 g białka, 19 g węglowodanów, 1g tłuszczu

2 filiżanki pełnoziarnistej mąki

1/2 filiżanki naturalnego słodzika (np. ksylitol)

1 łyżka proszku do pieczenia

1/2 łyżki sody

1/2 łyżeczki soli

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

1/2 filiżanki mleka sojowego light

1/2 filiżanki jabłka startego na tarce, nieposłodzonego

1 duże jajko

1 łyżka skórki z cytryny

1 filiżanka borówek amerykańskich

tłuszcz do posmarowania foremek do muffinek (najlepiej olej kokosowy)

Przygotowanie:

W misce połącz suche składniki: mąkę, słodzik, sodę, proszek do pieczenia, gałkę, cynamon. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, jabłko, jajko, skórkę z cytryny. Do mokrych składników dodaj suche. Delikatnie wszystko wymieszaj. Dodaj borówki. Foremki do muffinek posmaruj tłuszczem i nakładaj do każdej po łyżce ciasta. Piecz muffinki przez 20 minut w temperaturze 180C.

Więcej przepisów znajdziesz na oficjalnej stronie Christine Avanti .

Więcej o:
Copyright © Agora SA