Czy kawa tuczy? [KAWA Z MLEKIEM]

Magda Derewecka/Marzena Brzezińska
06.10.2014 07:39
kawa

kawa

Zastanawiasz się, czy twoje ulubione cafe latte idą w boczki? Otóż, kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To mleko, cukier, syropy i sosy smakowe oraz bita śmietana znacząco podnoszą wartość kaloryczną kawy. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, ale mniej tuczący podpowiada Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk z firmy Star Fitness.

Odchudzamy kawę

Ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy kawa pomaga w diecie, ponieważ ma zarówno swoje zalety, jak i wady. Pewne jest, że zawiera kofeinę, która zwiększa procesy termogenezy, czyli poprawia metabolizm i daje energię do działania, co zwiększa spalanie większej liczby kalorii podczas wysiłku fizycznego. Z drugiej strony stymuluje wydzielanie kortyzolu, który zatrzymuje sól w organizmie i odpowiada za odkładanie się tłuszczu. Osłabia także włókna kolagenowe, co skutkuje powstawaniem cellulitu i rozstępów. Kawa pita w dużych ilościach z pewnością nie sprzyja naszemu zdrowiu.

Mleko do kawy - jakie wybrać?

Nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka? Niestety ono znacząco podnosi kaloryczność napoju. Dlatego, jeżeli zależy nam na szczupłej sylwetce, wybierajmy mleko odtłuszczone lub pochodzenia niezwierzęcego - sojowe, migdałowe lub ryżowe. Te produkty są niskokaloryczne, posiadają niewielką ilość węglowodanów oraz brak w nich niezdrowego cholesterolu, szczególnie w mleku ryżowym.

Przyrządzając cafe latte lub cappuccino, wybieramy tłuste mleko z dodatkiem cukru, aby powstająca pianka miała gęstą konsystencję i dłużej utrzymywała się na kawie. Możemy jednak uniknąć nadmiernego słodzenia napoju. Kiedy podgrzewamy mleko do temperatury 70 stopni C zachodzi w nim proces karmelizacji, czyli odparowywania wody i wzrasta zawartość cukru mlecznego (laktozy), a więc uzyskujemy podobny efekt.

Cukier? Byle nie biały

Wielu kawoszy "walczy" z goryczą zawartą w napoju, dosypując biały cukier. Na diecie należy jednak go unikać. Jest on źródłem pustych kalorii i nie posiada wartości odżywczych. W przeciwieństwie do miodu, który jest słodszy i odrobinę mniej kaloryczny. Właściwości słodzące, ale mało tuczące mają także: melasa (jabłkowa, buraczana lub trzcinowa), cukier brzozowy, syrop klonowy i syrop z agawy. Niektórzy polecają także stewię, słodką roślinę która nie posiada kalorii i jest zalecana diabetykom i osobom cierpiącym na nadciśnienie. Podczas diety nie powinniśmy natomiast stosować słodzików, które choć są mniej tuczące, zawieraj szkodliwe dla organizmu związki chemiczne.

Kawa, ale bez ciasta

Większym zagrożeniem dla osób odchudzających się jest jednak inny dodatek. Ptysie, wuzetki, sernik czy karpatka są wręcz rytuałem przy delektowaniu się kawą. Długotrwałe odmawianie sobie przyjemności nie ma sensu, gdyż spowoduje to ciągłe uczucie głodu, a ostatecznie skończy się wizytą w cukierni. Dlatego ciasta zastąpmy niewielką ilością gorzkiej czekolady czy ciasteczkami zbożowymi. Czasami (np. raz w tygodniu) pozwólmy sobie jednak na odrobinę przyjemności i zjedzmy to co lubimy, powoli delektując się spożywanym przysmakiem.

Zdrowe dodatki do kawy

Dodatki, które nie tylko urozmaicają smak kawy, ale i wpływają korzystnie na organizm, to np. cynamon. Bogaty w wiele mikroelementów, m.in. mangan, błonnik, żelazo i wapń, obniża cholesterol i oczyszcza układ trawienny z bakterii. Kolejnym zdrowym dodatkiem jest kakao. Zawiera magnez, wapń, chrom, mangan i cynk. Poprawia krążenie, a zawarte w nim przeciwutleniacze chronią przed wirusami i chorobami skóry. Co ciekawe, kakao wpływa korzystnie także na umysł, poprawia nastrój, relaksuje i zwiększa koncentrację. Z kolei miód - oprócz tego, że dodaje słodyczy - ma również właściwości bakteriobójcze. Odtruwa organizm z toksyn i niweluje szkodliwe skutki palenia papierosów i picia alkoholu. Dodatkowo regeneruje siły fizyczne i umysłowe.

Kawa orkiszowa, zbożowa, jęczmienna - ciekawa alternatywa

Aby nie przesadzić z dużą ilością wypitej kawy możemy spróbować produktów bezkofeinowych. Alternatywą mogą być kawy zbożowe, orkiszowe czy jęczmienne, które są źródłem witamin i minerałów, mają właściwości lecznicze, zmniejszają uczucie głodu i poprawiają przemianę materii. Zawierają śladowe ilości tłuszczów, a dzięki temu, że są mniej intensywna od prawdziwej kawy, można je pić bez żadnych dodatków.

Zdjęcie Eldex Medical Ojciec Klimuszko - Kawa wspomagająca odchudzanie 200gZdjęcie La Karnita - Kawa Wspomagająca Odchudzanie 2w1 - 10 sasz. x 12g. - Bio-ActiveZdjęcie Delikatesy-Orientalne Zielona Kawa arabika 250g
Eldex Medical Ojciec Klimuszko - Kawa wspomagająca odchudzanie
La Karnita - Kawa Wspomagająca odchudzanie 2 w 1Delikatesy-Orientalne Zielona kawa arabica
Sprawdź ceny >Sprawdź ceny >Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Komentarze (13)
Zaloguj się
  • plkibic

    Oceniono 19 razy 19

    Czy dla maniaków odchudzania jest coś co nie idzie w "boczki"? Ludzie jedzcie wszystko co chcecie i jak chcecie, tylko trzeba się ruszać, a nie siedzieć cały dzień przed kompem i obwiniać jedzenie. Podnoszenie kanapki do ust to nie jest ćwiczenie na biceps, a zejście po schodach do kibla to nie maraton.

  • public_enemy

    Oceniono 6 razy 2

    jedno pytanie, jakież to szkodliwe dla zdrowia substancje zawierają słodziki? Poproszę od razu odwołanie do fachowej literatury i wyniki badań potwierdzających ich szkodliwość. Bo widzę kolejne internetowe widzimisię jakie ostatnio widziałem o mleku że niby większość ludzi nie toleruje białka mlecznego, blabla. Większość ludzi w naszej części świata jest genetycznie uwarunkowana do trawienia mleka, tak jak u większości ludzi słodzik przechodzi przez organizm jak niestrawione pestki. To że znalazly się dwie czy trzy osoby którym to szkodzi nie oznacza że szkodzi wszystkim.

  • babaqba

    Oceniono 5 razy 1

    Tekst pełen nieprawdziwych i niczym niepopartych stwierdzeń. Bez wartości. Prostacki komentarz, że "trzeba się ruszać a nie obwiniać jedzenie" także.

  • Dorota Kra

    0

    No ja właśnie zrezygnowałam z kawy, ale nie z powodu diety, a zdrowia. Kawa wypłukuje magnez, miałam skurcze, skakała mi powieka. To objawy niedoboru magnezu. Ale bez kawy z rana w pracy byłam taka śnięta ;) Szukałam alternatywy, ale napoje enrgetyczne zawierają dużo cukru, Yerba mate troche pobudza, ale szybko mi się nudzi, aż znalazłam wodę z kofeiną, Veroni Energy. Bez cukru, kalorii, nie odwadnia, nie wypłukuje minerałów (za to zawiera minerały), a pobudza tak samo jak kawa.

  • karooolinaaa

    0

    no jak to tak? zrezygnować mam z własnego rytuału kawy z ciastkiem? NIE NIE NIE!!! wolę już schudnąć 3 kilo mniej niż odstawić ciastko, mleko i cukier z kawy...
    co jak co, ale w skrajności popadać nie będę i mam zamiar rano kawę pić kaloryczną i niezdrową! bo jak przestanę jeść słodycze w ogóle to po dwóch tygodniach nie wytrzymam, polecę do sklepy i zjem 3 czekolady na raz i dieta pójdzie się bujać... więc zdrowiej dla mnie zjeść codziennie jedno małe ciasteczko :)

  • Joanna Bartosiuk

    0

    Jeśli do kawy doda się pianki, tłustą śmietankę czy pianki to jest takie prawdopodobieństwo. Ale jeśli kupuje się np w espressoart.pl gdzie kawy są wysokogatunkowe, jest duży asortyment i jest w czym wybierać. Dzięki temu nie musimy sobie dodawać innych produktów do polepszenia smaku

  • Joanna Bartosiuk

    0

    Kawa nie tuczy, Nie wierzę w to. Od już 20 lat piję kawę, ba różne kawy i z wagą nic się nie dzieję. A może to dlatego że kupuje kawy w specjalnym sklepie espressoart.pl?

  • credit-suisse

    0

    dzie z G.W. opanujcie sie ,bo wychodzicie co chwila na idiotow.
    Poczytajcie mzoe najpierw ,co ???
    I te idiotyzmy o slodzikach,powielanie obiegowych "madrosci"
    ----------------------------

    miesięcznik "Zdrowie"

    Kawa nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale ma też wiele właściwości leczniczych i kosmetycznych. Dlatego ziarna kawy są surowcem wysoko cenionym przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny m.in. dlatego, że zawierają substancje opóźniające procesy starzenia się organizmu.




    Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest niewątpliwie kofeina. Może dlatego zwykle nawet nie podejrzewamy, jak wiele innych wartościowych substancji kryje się w ziarnach kawy. Są w nich antyoksydanty (kwasy chlorogenowy i kawowy), sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, glikolowy i mlekowy).

    Ziarna kawy zawierają też znaczne ilości kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych, a także węglowodany, błonnik i białka. Tak różnorodny skład sprawia, że kawa jest nie tylko smacznym, aromatycznym napojem, ale też składnikiem wielu leków i kosmetyków.

    Właściwości kawy: zwalcza oznaki starzenia się skóry

    W wielu kosmetykach przeciwstarzeniowych, kofeina jest jednym z ważniejszych składników. Nie tylko dlatego, że poprawia mikrokrążenie w skórze, ale również ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, które pomagają zwalczać różne niedoskonałości skóry. Co ważniejsze jednak – zawarte w kawie związki polifenolowe (głównie kwas chlorogenowy) opóźniają proces rozkładu witaminy C i tym samym wygładzają nierówności skóry i zapobiegają powstawaniu nowych.

    Właściwości kawy: wspomaga odchudzanie

    Kofeina przyśpiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie spalanie tłuszczów. Dlatego kawa stała się jednym z pożądanych składników preparatów ułatwiających zrzucenie nadwagi.

    Właściwości kawy: poprawia pamięć i koncentrację

    Kofeina działa na centralny układ nerwowy, przyśpieszając przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, czyli procesy myślowe. Działa więc pobudzająco na umysł, zwiększa pamięć krótkotrwałą i ułatwia koncentrację. Kofeinę organizm zaczyna wchłaniać z przewodu pokarmowego już po upływie ok. kwadransa od wypicia filiżanki kawy, a największe stężenie we krwi osiąga ona i najsilniej oddziałuje na układ nerwowy po upływie ok. trzech godzin.

    h ttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kawa-wlasciwosci-kosmetyczne-i-lecznicze-kawy_42177.html

  • credit-suisse

    0

    Podczas diety nie powinniśmy natomiast stosować słodzików, które choć są mniej tuczące, zawieraj szkodliwe dla organizmu związki chemiczne.
    I kojene powielanie obiegowych bredni !!!!!
    ---------------------
    kawa niszczy kolagen i powoduje rozstepy ????
    Z pewnoscia na mozgach ludzi z G.W.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX