Przepis na ten omlet wymyśliłam kilka dni temu i do teraz nie jem nic innego na śniadanie jak właśnie go! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut a w smaku przypomina tradycyjną szarlotkę. Nuta przyprawy do piernika oraz cynamonu idealnie dopełnia ten przepis. Ponadto nie zawiera on maki pszennej. Przepis pozostawiam poniżej do wykorzystania w przedświątecznym wypiekaniu. Smacznego!
Składniki:
-2jajka
-30g jabłka
-1łyżka mąki jaglanej
-1 łyżka mąki owsianej
-łyżka mleka
-odrobina cynamonu i przyprawy do piernika
-szczypta proszku do pieczenia
-ksylitol (według uznania)
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni ( ja użyłam oleju kokosowego w sprayu). Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą i wylewamy na zarumienione już wcześniej jabłka.
Piernikowy jagielnik jest pomysłem zaczerpniętym z instagrama Pauliny Mogilnickiej. Wykonanie tego ciasta jest niezwykle proste, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia! Przepis ten to totalny must have! Do tego jest to świetna alternatywa dla wegan.
Składniki:
Spód:
-garść daktyli suszonych (około 20 sztuk)
-2 łyżki kakao
-pół szklanki mąki kokosowej
Masa:
-200 g kaszy jaglanej (1 szklanka)
-700 ml płynu (500 ml mleka kokosowego i 200 ml wody)
-łyżka przyprawy do piernika
-3 łyżki ksylitolu
-3 łyżki masła orzechowego
-2 łyżki oleju kokosowego
Wierzch:
-łyżka masła orzechowego
-łyżka oleju kokosowego
-30 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
SPÓD: Daktyle zalewamy wrzątkiem, po godzinie odsączamy i blendujemy. Następnie mieszamy z mąką i kakao. Naszą masą wylepiamy spód foremki.
MASA: Kaszę gotujemy w 700 ml płynu z ksylitolem i przyprawą (ma on wchłonąć praktycznie cały płyn), na koniec dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i masło całość blendujemy i wylewamy do foremki. Następnie ciasto umieszczamy w lodówce.
WIERZCH: Wszystkie składniki razem rozpuszczamy i wylewamy na ciasto. Odstawiamy do schłodzenia. Smacznego!
Świąteczne wypieki nie mogłyby nazywać się świątecznymi bez korzennych ciasteczek. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Zaszokuj rodzinę i przygotuj dla nich ciastka, które będą mogli jeść bez wyrzutów sumienia!
Składniki:
-1/4 szklanki miodu
-1/4 szklanki oleju kokosowego
-3 łyżki cukru kokosowego lub ksylitolu
-czubata łyżka przyprawy do piernika (taka bez mąki i kakao w składzie)
-1 i 3/4 szklanki mąki (mieszanka ryżowej, kukurydzianej i gryczanej)
-1 jajko
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Olej, miód, cukier kokosowy i przyprawę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu aż się wystudzić. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami, dobrze zagniatamy. Jeśli ciasto będzie się lepić do rąk, to dodajemy więcej mąki. Gootową masę dzielimy na mniejsze części. Następnie wałkujemy bardzo cienko (2-3 mm), wycinać ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem, piec około 5 minut w 180 st. (pieką się bardzo krótko! trzeba często sprawdzać, żeby nie przypalić!)
Mugcake z masłem orzechowym jest to idealna propozycja na śniadanie. Jeżeli tak jak ja kochacie połączenie piernika z masłem orzechowym to ten przepis błyskawicznie stanie się waszym ulubionym!
Składniki:
-2 jajka
-3 łyżki mąki ryżowej
-2 łyżki odżywki białkowej naturalnej
-łyżka kakao
-łyżka przyprawy do piernika (bez mąki i cukru w składzie)
-2 łyżki ksylitolu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie przelewamy je do miski lub kubka wysmarowanego olejem kokosowym. Całość umieszczamy w mikrofalówce ( średnia moc) i podgrzewamy około 4-5 minut.
Przepis na fit piernik jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych. Po raz pierwszy zrobiłam go rok temu i do tej pory wykonuje go średnio raz na miesiąc. Jeżeli kochacie tradycyjny piernik to ta alternatywa będzie jego zdrowszym odpowiednikiem. Myślę, że pokochacie go tak samo jak ja!
Składniki:
-pół szklanki mąki owsianej
-pół szklanki mąki jaglanej
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-2 łyżeczki kakao
-łyżka oleju kokosowego
-2jajka
-2 łyżki miodu
-łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Miód z olejem kokosowym rozpuszczamy w mikrofali. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą. Następnie całość łączymy. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!