EKSPERYMENT
Naukowcy obserwowali 15 mężczyzn, którzy pili koktajle składające się w 50 procentach z węglowodanów, 20 procentach z białka i 30 procentach z tłuszczu, a ich kaloryczność wahała się między 100 a 500 kalorii. Jakie wnioski? Otóż okazało się koktajle o gęstszej konsystencji, ale mniejszej ilości kalorii sprawiały, że uczestnicy badania czuli się najedzeni i mieli mniejszą ochotę na niezdrową przekąskę lub lunch!
JAK PRZYGOTOWAĆ POŻYWNY KOKTAJL?
Aby zrobić smaczny, ale i wartościowy mleczny koktajl, który będzie gęsty i syty, naukowcy radzą dodawać do nich naturalne zagęstniki, takie jak: banany, awokado, masło orzechowe albo jogurt grecki. Dzięki nim, twój shake będzie bardziej pożywny, a ty poczujesz się syta na długi czas!
WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .