Składniki:
2 szklanki surowego ryżu do sushi
1/4 szklanki octu ryżowego
2 łyżki cukru wegańskiego
1 awokado
papryka
1 ogórek
1 słodki ziemniak
1/4 szt fioletowej kapusty
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kurkuma
sproszkowane buraki
spirulina
5 arkuszy nori
Przygotowanie:
Aby zabarwić ryż, należy go ugotować i przesypać do miski, do ostygnięcia. Następnie dodać nieco octu ryżowego i cukru według własnego uznania i wymieszać przy użyciu drewnianej łyżki.
By przygotować każdy z kolorów, należy podzielić ryż na miseczki i wymieszać z odpowiednim barwnikiem. Pamiętaj, by uważać z jego ilością - by nie zmienił się smak. Do czerwonego możesz dodać trochę kurkumy z dodatkiem proszku z buraka. Do żółtego szczyptę kurkumy, a do zielonego spiruliny. Aby przygotować niebieski i fioletowy ryż należy ugotować 1 posiekanej kapusty przez 30 min. Woda z gotowania kapusty będzie idealna na ugotowanie ryżu, który potem można podzielić i dodać do nich niebieski oraz fioletowy barwnik. Do tego ostatniego dodaj 1 łyżeczki sody oczyszczonej i dobrze wymieszaj.Przygotowanie sushi jest już prostsze - wystarczy pokroić ziemniaki w paski i upiec w 220 stopniach w piekarniku (ok. 20 minut). Resztę składników również posiekać w paski. Zawiń je w rolki bambusa i przykryj folią. Następnie dodaj arkusz nori i wymieszaj na nim kolorowy ryż. Dodaj składniki i zawiń. Następnie zwilż nóż i pokrój sushi w paseczki. Gotowe!
WIĘCEJ PODOBNYCH PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .