Przepis Anny Lewandowskiej na bananowe brownie z kaszy jaglanej

Kto powiedział, że desery są niezdrowe i tuczące? Wcale tak nie musi być! Zobacz przepis Anny Lewandowskiej na bananowe brownie, zrobione na bazie kaszy jaglanej. Pycha!

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

4 szklanki wody

4 łyżki kakao

3 łyżki miodu

3 łyżki oleju kokosowego

1 banan

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki orzeszków pinii lub inny rodzaj orzechów

1/2 szklanki jagód goji lub suszonej żurawiny (sparzyć wcześniej wrzątkiem)

2 jajka

cynamon

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Przed ugotowaniem przepłucz kaszę jaglaną dwa razy w ciepłej wodzie. Wsyp do garnka, wlej 3 szklanki wody i gotuj na małym ogniu. Kiedy woda wsiąknie, dodaj kolejną szklankę i wymieszaj.

Odstaw kaszę pod przykryciem, aby ostygła i dodaj do niej: kakao, 2 jajka (dla nietolerujących jajek zamiennik - siemię lniane lub nasiona chia), olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz banana. Wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj orzeszki i jagody goji oraz rozgrzewające przyprawy. Wymieszaj wszystko łyżką.

Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz około 30-40 minut w 180 °C z funkcją termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ  TUTAJ .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.