Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
4 szklanki wody
4 łyżki kakao
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju kokosowego
1 banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki orzeszków pinii lub inny rodzaj orzechów
1/2 szklanki jagód goji lub suszonej żurawiny (sparzyć wcześniej wrzątkiem)
2 jajka
cynamon
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Przed ugotowaniem przepłucz kaszę jaglaną dwa razy w ciepłej wodzie. Wsyp do garnka, wlej 3 szklanki wody i gotuj na małym ogniu. Kiedy woda wsiąknie, dodaj kolejną szklankę i wymieszaj.
Odstaw kaszę pod przykryciem, aby ostygła i dodaj do niej: kakao, 2 jajka (dla nietolerujących jajek zamiennik - siemię lniane lub nasiona chia), olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz banana. Wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj orzeszki i jagody goji oraz rozgrzewające przyprawy. Wymieszaj wszystko łyżką.
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz około 30-40 minut w 180 °C z funkcją termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .