Uwielbiasz pizzę, ale jesteś na diecie? Proponujemy niskokaloryczną i bezglutenową wersję

Dobra wiadomość dla wszystkich fanów pizzy - można ją zmodyfikować tak by nadal była smaczna, a w dodatku mniej kaloryczna. Wystarczy użyć...

Pizza zawiera dwa składniki, które nie są wskazane dla osób będących na diecie odchudzającej. Zapewne się domyślacie - to żółty ser i biała mąka, z której zrobiony jest spód dania.

Okazuje się, że problem ten można łatwo rozwiązać! Żółty ser wystarczy zamienić na mniej kaloryczną mozzarellę, a mączny spód na... kalafior!

Pokazujemy jak zrobić dietetyczną Margheritę.

Potrzebujesz:

* Kalafior (około 750 gram)

* 100 gram zmielonych migdałów

* 2 jajka

* 1 łyżeczka suszonego oregano

* 1 łyżeczka suszonej bazylii

* Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

* Kilka listków świeżej bazylii

* Kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych

* 4 duże łyżki sosu pomidorowego

* 130 gram mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry

* Świeżo zmielony pieprz

Główną rolę odgrywa tutaj spód, który robimy ze zblendowanego kalafiora. Otrzymany proszek jest doskonałym zamiennikiem mąki! Tak przygotowany kalafior wystarczy podpiec 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem dodajemy do niego jajka, zmielone migdały i przyprawy. Masa na spód gotowa! Dalej postępujemy według tradycyjnego przepisu. Wskazówki odnajdziemy w filmiku Home Cooking Adventure.

 

Przeczytaj podobne historie TUTAJ