Chipsy to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych słonych przekąsek, która w paczce 100 g zawierają aż 536 kalorii! Biorąc pod uwagę, że zapijesz je pewnie colą lub piwem to dostarczasz swojemu organizmowi około 1000 kcal, a to bardzo dużo. Zdrowszą alternatywą jest przygotowanie domowych chipsów, które są smaczne i mają znacznie mniej kalorii i chemii. Jak je przygotować? To banalnie proste!
10 piłkarzy, dla których warto zrezygnować z Netflixa i oglądać mundial
Potrzebujesz:
Przygotowanie:
Pokrój ziemniaka w cienkie plasterki tak, by kształtem przypominały chipsy. Posyp je ulubionymi przyprawami i piecz w temperaturze 250 stopni przez 3 minuty. Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem fit chipsów. To samo możesz zrobić np. z buraka.
Słone paluszki to kolejna przekąska, która mimo tego, że jest bardzo smaczna to zawiera sporo chemii, cukru i soli. Każdy z nas doskonale wie, że spożywanie takich przysmaków nie kończy się na kilku paluszkach, a raczej na całym opakowaniu i tak samo, jak w przypadku chipsów zapijamy je alkoholem lub słodkimi napojami. Zdrowsza wersja to warzywa z dipem czosnkowym. Jak je przygotować? Przepis poniżej.
Pokrój swoje ulubione warzywa w paseczki. Do miseczki dodaj jogurt grecki, wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i zioła prowansalskie. Wszystko razem wymieszaj. W tak powstałym dipie maczaj ulubione warzywa.
Lekkie i oryginalne potrawy z piwem w roli głównej
Nadal wielu z nas zapomina o takim warzywie, jakim jest batat. Ten słodki ziemniak najbardziej popularny jest w Ameryce, ale w Polsce zaczyna cieszyć się również coraz większym powodzeniem. Smażone na głębokim oleju frytki zamień na frytki z batatów pieczone w piekarniku. Przygotuj do nich guacamole i ciesz się fit przekąską przez cały mecz!
Potrzebujesz:
Bataty pokrój w paseczki. Włóż je do miski, polej oliwą dodaj ulubione przyprawy (np. tymianek i czosnek). Przełóż na blaszkę i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Kiedy frytki są w piekarniku przygotuj guacamole. W miseczce widelcem rozgnieć całe awokado, dodaj do niego odrobinę jogurtu greckiego, sól, pieprz i czosnek. Gotowe!
Cola i piwo to z pewnością najbardziej popularne napoje pite podczas meczów. Nie tylko świetnie gaszą pragnienie, są smaczne, ale również w niewielkiej ilości tych napojów zawierają mnóstwo pustych kalorii. Dużo lepszym rozwiązaniem jest lemoniada, która równie dobrze ugasi nasze pragnienie. W zależności od upodobań możesz ją zrobić z czego chcesz. My polecamy lemoniadę bazyliową, cytrynową lub arbuzową.
Potrzebujesz:
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć świeża bazylię, dodaj sok z cytryny, łyżkę syropu klonowego i zalej wszystko wodą. Miksuj na dużych obrotach. Przelej do szklanki i podawaj z kostkami lodu.
Mundial ledwo się zaczął, a ty masz już dość? Wykorzystaj 90 minut meczu na domowe spa
Kto z nas nie lubi pizzy. Najczęściej idziemy jednak na łatwiznę i zamawiamy ją z pizzerii. Niestety nie mamy wtedy pewności co, znajduje się w środku i czy przypadkiem produkty w danej pizzy są najwyższej jakości. Jest na to rozwiązanie-domowa pizza! Przygotujesz ją w 30 minut i choć nie jest ona aż tak bardzo fit, to chociaż masz pewność, jakie produkty się w niej znajdują.
Potrzebujesz:
ciasto (3 średnie pizze lub 2 duże)
sos
Przygotowanie:
ciasto
Do dużej miski wsyp obie mąki. Dodaj drożdże i wszystko ze sobą wymieszaj. Zalej sypkie produkty ciepłą, niegorącą wodą (ok. 100 ml). Dodaj sól i zacznij ugniatać ciasto, tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i ponownie ugniataj.
Tak powstałe ciasto wyłóż na stolnicę (wcześniej wysyp na nią trochę mąki). Ciasto ugniataj przez około 10 minut lub do momentu, w którym będzie gładkie i elastyczne.
Podziel ciasto na 3 części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki, a boki zwiń do środka.
sos
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wyciśnij czosnek przez praskę. Dodaj pomidorową passatę, przyprawy, sól i pieprz. Tak powstały sos jest gotowy do podania.
Ciasto polej sosem i posyp startą mozzarellą. Dołóż ulubione dodatki i znowu posyp je odrobiną sera. Piecz w temperaturze 250 stopni przez około 10 minut!