Koktajl zamiast posiłku? 8 dodatków, które sprawią, że poczujesz się syta!

Jesteś fanką koktajli? Uwielbiasz świeże owoce i warzywa, więc często wybierasz smoothie, gdy czujesz się głodna? Sprawdź, jakich dodatków możesz użyć, żeby twój koktajl był bardziej pożywny, a ty... najedzona!

Kasza jaglanaKasza jaglana www.thepaleodiet.com

1. Kasza jaglana 

Kasza jaglana uważana jest za jeden z najzdrowszych rodzajów kasz, a ugotowana może być doskonałą bazą do koktajli! Włączenie jej do codziennej diety pomoże oczyścić organizm z toksyn, poprawi wygląd skóry i paznokci oraz dostarczy witamin wzmacniających odporność organizmu.

2. Spirulina 

Spirulina zawiera ponad 4 tys. różnego rodzaju związków i składników odżywczych. Spośród nich najczęściej wymienia się: białko, beta-karoten, witaminy z grupy B (B1, B2, B12) oraz kwas gamma-linolenowy, ponadto żelazo i wapń. Spirulina zawiera więcej białka niż mięso, a także około 20 razy więcej beta-karotenu (cennego źródła witaminy A) niż w marchewce. Witaminy z grupy B występują w spirulinie w o wiele większych ilościach niż w owocach czy warzywach. Szczególnie istotna jest duża zawartość witaminy B12, która wpływa na poprawę pamięci. Spożywanie jej pomaga również zapobiegać anemii. Zwykle witaminę B12 spożywamy w wątróbce, spirulina jest więc doskonałym źródłem tego składnika dla wegetarian. Kwas gamma-linolenowy zawarty w spirulinie sprzyja redukcji cholesterolu.

Spirulina sprawdza się w leczeniu cukrzycy, wzmacnia układ odpornościowy, pobudza krwiobieg , działa antynowotworowo, poprawia metabolizm, a nawet może wpływać na nasz wzrok.

Słonecznik, choć z nazwy zwyczajny, pełen jest wartościowych składników odżywczych, w tym zwłaszcza: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, witamin (szczególnie E oraz B6 i B9), a także minerałów, takich jak miedź, magnez, potas czy fosfor.Słonecznik, choć z nazwy zwyczajny, pełen jest wartościowych składników odżywczych, w tym zwłaszcza: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, witamin (szczególnie E oraz B6 i B9), a także minerałów, takich jak miedź, magnez, potas czy fosfor. Fot. Shutterstock

3. Pestki słonecznika 
 

Pestki słonecznika są niezwykle zdrowe. Warto po nie sięgać, ponieważ stanowią doskonałe źródło aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają dużo witaminy A, E, D i witamin z grupy B. To również źródło cynku, żelaza, wapnia i potasu, czyli niezbędnych pierwiastków.

Słonecznik, choć z nazwy zwyczajny, pełen jest wartościowych składników odżywczych, w tym zwłaszcza: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, witamin (szczególnie E oraz B6 i B9), a także minerałów, takich jak miedź, magnez, potas czy fosfor.Fot. 123RF

 
4. Otręby lub zarodki pszenne

To źródło cennego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszych jelit. Zarówno zarodki pszenne, jak i otręby pomagają zapewnić uczucie sytości.

Sezam - uważany niegdyś za pokarm bogów - jest bardzo zdrowy, ale może też powodować reakcje alergiczne.Sezam - uważany niegdyś za pokarm bogów - jest bardzo zdrowy, ale może też powodować reakcje alergiczne. Fot. Shutterstock

5. Sezam

Sezam ma postać niewielkich ziarenek, ale okazuje się, że drzemie w nich ogromna dawka witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi bardzo dużo wapnia oraz kwasu foliowego.

Nasiona chiaNasiona chia www.pinterest.com

6. Nasiona chia

Nasiona chia mają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej błonnika niż otręby. Te niepozorne ziarenka były podstawą diety Azteków.

Nasiona chia zawierają 20% białka, 34% tłuszczu  i 25% błonnika. Poza tym znajdziemy w nich przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry, infekcje, zapalenie w organizmie i choroby.

Błonnik, zawarty w chia, poprawia metabolizm, zmniejsza uczucie głodu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i ogranicza wchłanianie cholesterolu.

Chia mają zdolność zatrzymywania i wchłaniania wody. Są w stanie magazynować dziesięciokrotność swojej wagi, co umożliwia doskonałe nawodnienie organizmu.

Nasiona chia

7. Jagody goji 

Jagody goji należą do grona super food. Według medycyny chińskiej mają m.in. zdolność regenerowania wątroby i nerek, a nawet leczenia niepłodności. Zwalczają zmęczenie, poprawiają koncentrację. 

Zawierają bardzo dużo antyutleniaczy - związków zwalczających wolne rodniki. Mają witaminę C, witaminy z grupy B i wiele mikroelementów: selen, żelazo, cynk, potas itd. 

Siemię lniane Siemię lniane  Fot. Shutterstock

8. Siemię lniane 

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach lnu regulują poziom dobrego cholesterolu, zmniejszają ryzyko nadciśnienia i chorób serca.

Nasiona lnu to prawdziwa skarbnica korzyści dla zdrowia i urody kobiety. Pielęgnuje on cerę chroniąc ją przed utratą wody, a wysoka zawartość witaminy E wpływa na poprawę elastyczności skóry. Zawarte w nasionach lnu związki podobne do żeńskich hormonów - estrogenów są w stanie wpływać regulująco na procesy przemiany materii, co za tym idzie, polecane są kobietom, które mają problemy z gospodarką hormonalną.

WIĘCEJ PODOBNYCH PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ

Więcej o: