Już teraz możesz odżywiać się zgodnie z własnymi genami dzięki genodiecie

Odpowiednie odżywianie to bardzo ważny element zdrowego stylu życia - wśród korzyści ze stosowania prawidłowej diety można wymienić między innymi dobre samopoczucie i poprawę stanu zdrowia, a także niższe ryzyko nadwagi, otyłości i innych poważnych chorób dietozależnych. Za najkorzystniejszy dla organizmu sposób odżywiania uznaje się genodietę, która jest dostosowana do DNA osoby badanej.

Genodieta, czyli opracowany na podstawie testu genetycznego, unikalny plan żywienia

Genodieta to unikalny dla każdej osoby sposób odżywiania, przygotowywany na podstawie nowoczesnego badania genetycznego, które zostało opracowane na podstawie tysięcy publikacji naukowych. Badanie to polega na analizie laboratoryjnej DNA pacjenta, a do jego przeprowadzenia niezbędna jest tylko niewielka próbka materiału biologicznego pobranego od osoby badanej - najczęściej jest nim krew lub ślina.

Zakres takiego testu obejmuje między innymi analizę genów odpowiadających za metabolizm składników pokarmowych (tłuszczów, białek, węglowodanów czy witamin), a także za skłonności genetyczne do nadmiernej wagi i chorób dietozależnych.

Ponadto, w ramach badania umożliwiającego opracowanie genodiety, sprawdzana jest również obecność genetycznych predyspozycji do nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych, na przykład nietolerancji laktozy, celiakii, nadwrażliwości na sód, na kofeinę czy na alkohol - mówi Magdalena Sikora, specjalista portalu Zdrowegeny.pl

Dzięki wykonaniu badania pacjent może dowiedzieć się również o zdolności swojego organizmu do usuwania wolnych rodników oraz toksyn, co ma znaczenie między innymi w profilaktyce nowotworowej.

Badanie w kierunku genodiety wykonuje się jednorazowo - badane geny nigdy się nie zmienią, raz uzyskany wynik i plan żywieniowy przygotowany na jego podstawie obowiązują więc już do końca życia. Na rezultat takiego testu nie wpływa też aktualny stan zdrowia osoby badanej.

Co daje stosowanie genodiety?

Analiza laboratoryjna przeprowadzana w ramach badania pozwala na ustalenie unikalnego profilu metabolicznego pacjenta. Do niego dostosowywany jest następnie indywidualny plan żywieniowy, który dokładnie zaspokaja konkretne potrzeby organizmu. Celem wdrożenia uzyskanych wskazówek żywieniowych do codziennej diety jest poprawa naszego samopoczucia i stanu zdrowia, wzmocnienie odporności, zminimalizowanie ryzyka rozwoju zależnych od diety schorzeń (takich jak na przykład cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca), a także bezpieczne i trwałe osiągnięcie prawidłowej wagi.

Nawet wtedy, gdy wynik badania pod kątem genodiety wskazuje na obecność u nas genetycznych skłonności do nadmiernej masy ciała, predyspozycje te można odpowiednio kontrolować właśnie przy pomocy diety DNA oraz właściwie dobranej aktywności fizycznej - dodaje Magdalena Sikora.

Dieta dostosowana do własnych genów stanowi też ogromne wsparcie dla stosowanego leczenia w przypadku tych osób, które już przewlekle chorują