Ciasto marchewkowe - zdrowy rarytas

Któż z nas, przynajmniej czasami, nie ma słabości do słodkich deserów? Nie od dziś jednak wiadomo, że to co pyszne, nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem. W efekcie cierpi na tym nasze ciało i dusza. Grunt to znaleźć złoty środek, czyli w tym przypadku: pyszności, które nie tylko nie tuczą, ale są także korzystne dla zdrowia. W roli głównej - ciasto marchewkowe. Dlaczego zyskało (i ciągle zyskuje) tylu zwolenników?

Ciasto marchewkowe - dlaczego warto jeść?

Warzywa to samo zdrowie, co wpaja się nam już od dziecka. Mają wiele witamin i mikro- oraz makroelementów, przy jednoczesnej niewielkiej zawartości cukrów. Zaspokajają głód i pragnienie jednocześnie, dlatego warto zamiast kalorycznej przekąski, mieć przy sobie marchewkę lub inne warzywo. Skoro warzywa są więc i pyszne, i zdrowe, to dlaczego nie zrobić z nich smacznego deseru? Jeśli lubisz wilgotne ciasta z miękkim środkiem, to ciasto marchewkowe jest przekąską idealną dla Ciebie. Jest proste do wykonania (nie potrzebujesz nawet miksera), wysokie, wilgotne, nie przesadnie słodkie, a przy tym aromatyczne i po prostu pyszne. Jak wykonać ciasto marchewkowe? Przepis jest dość prosty.

Potrzebujesz:
- kilka sztuk marchewek (startych)
- ok. 375 g mąki
- 4 jajka
- po jednej szklance oleju oraz cukru
- 5 g proszku do pieczenia i tyle samo sody
- do smaku: szczypta cynamonu, cukru waniliowego, przyprawy korzennej
- trzy garście posiekanych orzechów (najlepiej włoskich)
- szczypta soli
Ubijaj jajka przez około 3 minuty, z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego, stopniowo dolewając olej. Sól, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszaj z mąką, a następnie całość dodawaj do jajek nadal mieszając. Kiedy ciasto zgęstnieje, oznaczać będzie to prawidłową konsystencję. Teraz możesz dodać pozostałe dodatki. Ostatnim etapem jest dodanie startej marchewki i mieszanie całości, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto marchewkowe przełóż do tortownicy (choć oczywiście może to być również inna forma do ciasta), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50 minut. W międzyczasie możesz przygotować polewę. Będziesz potrzebować opakowanie serka o słonym smaku, kilka łyżek miodu oraz 20 gramów masła. Masło utrzyj i dodawaj do niego stopniowo serek. Miód służy posłodzeniu polewy, którą nakładamy na ostygnięte ciasto. Ciasto z polewą włóż do lodówki na kilka godzin - smacznego!

Ciasto marchewkowe - dietetyczne wariacje

Szklanka oleju i cukru oraz masło, nie są rozwiązaniem najbardziej fit z możliwych - jednak nie ma takiego składnika, którego nie można zastąpić innym. Dlatego jeśli kochasz ciasto marchewkowe i chcesz objadać się nim niemal do woli, zredukuj ilość kalorycznych składników do minimum i zamień je na zdrowszą alternatywę. Przepis na ciasto marchewkowe w wersji fit zakłada użycie dwóch szklanek płatków owsianych górskich zamiast mąki oraz oleju kokosowego bądź oliwy z oliwek zamiast zwykłego oleju. Dodatkowo możesz dodać do ciasta szczyptę imbiru - znacznie poprawia trawienie. Polewę stwórz z lekkiego serka (np. Bielucha), miodu i płatków migdałowych. Dietetyczne ciasto marchewkowe jest tak samo pyszne, jak tradycyjna wersja, jednak jest mniej kaloryczne i możesz zjeść go nieco więcej!

Więcej o:
Copyright © Agora SA