W konwencjonalnym wydaniu, w kuchni polskiej placki ziemniaczane są smażone na oleju na patelni. Ciasto na placki sporządza się z ziemniaków startych na tarce, cebuli posiekanej w kostkę lub startej na tarce, jajek, mąki, soli i pieprzu. Można zrezygnować niekiedy z cebuli, przez co placki podamy także na przykład z dżemem lub z owocami, na słodko. Bez względu na dodatki, placki ziemniaczane są mocno kaloryczne. W 100 g placków jest 268 kcal. Zawierają one 15 g tłuszczu, w tym 2,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 8 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych oraz 3,7 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Dostarczają do naszego organizmu 28 g węglowodanów, w tym 3,3 g błonnika i 1,8 g cukrów, 6 g białka, 96 mg cholesterolu, sód, potas, witaminę A, wapń, witaminę D, B12, B6, magnez, żelazo i kwas askorbinowy.
Można jednak przyrządzić placki ziemniaczane inaczej, zmniejszając ich wartość kaloryczną. Wystarczy upiec je w piekarniku albo usmażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu.
Mocno nasiąknięte tłuszczem z patelni placki ziemniaczane są przysmakiem, ale na pewno nie uznamy ich za potrawę niskokaloryczną, którą mogą spożywać osoby na diecie lub dbające o swoją figurę. Istnieją jednak i inne przepisy na placki ziemniaczane niż ten tradycyjny. Jak zrobić placki ziemniaczane nowocześnie, dietetycznie i zdrowo?
Chrupiące placki ziemniaczane można przygotować z dodatkiem ulubionych ziół i warzyw. W najprostszej wersji dodajemy do startych ziemniaków ponownie cebulę, jajko, mleko (pół szklanki), mąkę pszenną, olej rzepakowy i natkę pietruszki. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku zostaną pozbawione nadmiaru tłuszczu. Olej w przepisie potrzebny jest wyłącznie na posmarowanie blachy. Placki ziemniaczane z piekarnika pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 30 minut (15 minut na jednej i 15 minut na drugiej stronie). Po upieczeniu podajemy je z ulubionymi dodatkami. Nie muszą to być placki ziemniaczane po węgiersku, z ciężkim, mięsnym sosem, ale np. placki ziemniaczane z sosem na bazie jogurtu naturalnego, ze świeżym ogórkiem i pietruszką.
W dietetycznej wersji 4 placuszki ziemniaczane to 393 kcal, 11,2 g białka, 7,8 g tłuszcz, 75 g węglowodanów, 6 g błonnika pokarmowego oraz 72 mg cholesterolu. Oznacza to, że jeden placuszek ma nie więcej niż 100 kcal. Będą one dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, cynku, żelaza i magnesu oraz witamin: E, B1, B2, B6, B12, PP i kwasu foliowego.
Innym sposobem na usmażenie placków ziemniaczanych w wersji light jest wybór nieprzywierającej patelni, na której smażymy placki bez tłuszczu, na małym ogniu. Wówczas 1 placek ma około 25 kcal.