Nazwa gyros jest wykorzystywana dla określenia tradycyjnej potrawy kuchni greckiej, w której główną rolę odgrywa mięso opiekane na wielkim rożnie, obracane wokół pionowej osi. Co ciekawe, mięso pieczone na szpikulcu w Turcji nosi nazwę kebab, ale takie określenie wykorzystywane jest do nazewnictwa ponad dwudziestu odmian tej popularnej potrawy.
Gyros cięty jest wprost z rożna długim i ostrym nożem, na kilkucentymetrowe plasterki. W przydrożnych barach, restauracjach i knajpkach w kurortach w całej Grecji podawany jest gyros w postaci dania fast food, zwykle na wynos, z tzatzikami, pomidorami i domowymi frytkami. Wszystko to podawane jest zawinięte w pitę - rodzaj pieczywa. W wersji restauracyjnej gyros podawany jest także z sałatką grecką, a pita kładziona na talerz oddzielnie.
Danie typu gyros, z sosami i z frytkami smażonymi w głębokim tłuszczu to prawdziwa bomba kaloryczna, zwłaszcza jeśli mięso pochodzi z szynki wieprzowej. Natomiast można przyrządzić i zamówić w wielu dobrych restauracjach lekki gyros z baraniny, cielęciny czy mięsa drobiowego.
Pomimo faktu, że sałatka gyros w niewielkim stopniu przypomina tradycyjną grecką potrawę, to jednak w Polsce jest to popularna przystawka, którą można spożyć również w formie dania głównego. W wersji tradycyjnej sałatka gyros warstwowa jest zbyt kaloryczna dla osób dbających o swoją linię, dlatego warto skorzystać z przepisów, w których zmniejsza się jej wartość energetyczną.
Gyros sałatka fit jest pozbawiona przede wszystkim majonezu, który dostarcza do organizmu człowieka wyłącznie puste kalorie. Przepis na sałatkę gyros w wersji light jest pozbawiony słodkiej kukurydzy oraz podsmażanego na oleju mięsa. Jej podstawa to kurczak obsmażany na pustej patelni nieprzywierającej, wraz z przyprawą gyros. Można też go grillować i pokroić w plasterki lub w kostkę. Majonez zastąpiony został w przepisie na sałatkę gyros jogurtem naturalnym, ale warto być może pokusić się o własnoręczne przygotowanie lekkiego majonezu z mniejszą ilością kalorii. Kolejne warstwy charakterystyczne dla gyrosu wykonuje się z pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych, cebuli lub pora, kapusty pekińskiej i papryki czerwonej. W takiej wersji gyros warstwowy będzie miał w jednej porcji co najwyżej 300 kcal.
Nie trzeba zatem odmawiać sobie swoich ulubionych potraw, gdyż wystarczy spróbować je przyrządzić z wykorzystaniem mniej kalorycznych składników. Identycznie sytuacja wygląda to w przypadku potraw z gyrosem.