Dieta 1400 kcal - odchudzanie bez wyrzeczeń

Diety redukcyjne najczęściej kojarzą się z masą wyrzeczeń, jednak nie każdy jadłospis odchudzający przewiduje drakońskie głodówki i ograniczenie menu do kilku produktów. Dieta 1400 kcal służy stopniowej redukcji tkanki tłuszczowej przy minimalnym wysiłku.

Istotą diety 1400 kcal jest wytworzenie deficytu energetycznego, który zmusi organizm do sięgania po zapasy zgromadzone w postaci tkanki tłuszczowej. Działa to na zasadzie identycznej jak w przypadku diety 1300 kcal, natomiast ta metoda jest dedykowana dla osób o nieco wyższym zapotrzebowaniu energetycznym. Ma to na celu zminimalizowanie ryzyka wystąpienia niedoborów i znacznego obciążenia organizmu. Jadłospis dopuszcza spożywanie wszystkich produktów, ale dostarczana wartość energetyczna nie może przekroczyć określonego pułapu. Tak właśnie działa dieta 1400 kcal. Ile się chudnie?

Dieta 1400 kcal – kiedy pojawią się efekty odchudzania?

Założeniem tej metody jest stopniowa redukcja tkanki tłuszczowej. Osoba odchudzająca się powinna tracić ok. 1 kg na tydzień, jednak takie efekty będą możliwe w przypadku wystąpienia deficytu energetycznego na poziomie 1000 kcal dziennie. Nie polecamy tworzenia większego deficytu, może to grozić wystąpieniem groźnych dla zdrowia niedoborów składników odżywczych. Dieta 1400 kcal ma służyć powolnej redukcji, a pozytywne opinie jednoznacznie dowodzą jej skuteczności.

Dieta 1400 kcal – jadłospis

Dzienne menu diety 1400 kcal nie wskazuje na konkretne przepisy, warto jednak sięgać po składniki, które dostarczą do organizmu wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Zaleca się spożywanie 5 posiłków dziennie. Poniżej zamieszczamy przykładowy jadłospis:

• śniadanie – kromka chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną i dwoma pasterkami pomidora, 150 ml jogurtu naturalnego z dwiema łyżkami płatków owsianych, dwie śliwki;
• drugie śniadanie – 150 ml kefiru, jabłko;
• obiad – łosoś gotowany na parze (jeden dzwonek) z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny i oleju rzepakowego, 40 g kaszy gryczanej, brokuły;
• podwieczorek – dwa naturalne wafle ryżowe, mandarynka;
• kolacja – sałatka warzywna przygotowana z zielonej sałaty, połowy średniej wielkości cebuli, czerwonej papryki i z ugotowanego na twardo kurzego jaja. Do sałatki można dodać kilka grzanek z pieczywa razowego. Całość należy doprawić kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Pamiętaj, dieta 1400 kcal będzie bezpieczna tylko wtedy, gdy jadłospis na tydzień będzie zawierał wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Zobacz: Deser na śniadanie? Tak! Blogerka Paulina Kuczyńska zdradza 5 ulubionych przepisów na słodkie fit śniadania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.