Dieta weekendowa, czyli odchudzanie według dr. Bardadyna

Wiele diet odchudzających stanowi znaczne obciążanie dla organizmu, ale nie dieta weekendowa dr. Bardadyna. Menu bazujące na produktach strukturalnych wzmacnia siły witalne, oczyszcza organizm i pozwala zrzucić zbędne kilogramy bez efektu jo-jo.

Niektóre metody odchudzania, jak choćby dieta kopenhaska, przewidują monotonny jadłospis ubogi w składniki odżywcze, co w rezultacie ma doprowadzić do szybkiej redukcji kasy ciała. Dieta strukturalna stawia natomiast produkty obfitujące w witaminy, mikroelementy i wszystkie niezbędne składniki, za to ubogie w kalorie. Ważne, żywność strukturalna wykazuje właściwości wysoko nasycające, dzięki czemu znika potrzeba podjadania.

Jakie efekty daje dieta weekendowa?

Dieta weekendowa strukturalna polega na stopniowej utracie wagi i oczyszczaniu organizmu. Dzięki temu nie następuje zjawisko spowolnienia metabolizmu, zatem ryzyko wystąpienia efektu jo-jo znacząco maleje. Jeden wieczór i dwa pełne dni są w stanie naładować ciało energią i pozwalają zmniejszyć obwód talii nawet o kilka cm, tak właśnie działa dieta weekendowa. Dr Bardadyn jest zdania, że koktajle są znacznie łatwiej przyswajalne i właśnie na tym założeniu bazuje dwudniowe menu.

Dieta weekendowa dr Bardadyna – menu na cały weekend

Odchudzanie należy rozpocząć w piątek wieczorem. Dieta weekendowa przewiduje jadłospis bazujący wyłącznie na koktajlach. Posiłki są smaczne, sycące, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Piątkowy wieczór (godzina 18.30:
• kefir 1,5% (250 ml),
• niewielki banan,
• siemię lniane (jedna łyżka),
• otręby pszenne (dwie łyżki).

Sobota 8.00:
• jogurt naturalny (250 ml),
• maliny, porzeczki, truskawki lub jagody (200 g),
• siemię lniane (jedna łyżka),
• otręby pszenne (dwie łyżki).

Sobota 11.30:
• niesłodzony sok z pomarańczy (250 ml),
• suszone morele (cztery sztuki),
• otręby pszenne (dwie łyżki).

Sobota 15.00:
• niesłodzony sok pomidorowy (300 ml),
• ser feta, tofu, lub tuńczyk w sosie własnym (50 g sera lub tofu, połowa puszki tuńczyka),
• siemię lniane (jedna łyżka),
• czosnek (jeden ząbek).

Sobota 18.30:
mleko sojowe (250 ml),
• suszone morele (sześć sztuk),
• siemię lniane (jedna łyżka),
• otręby pszenne (dwie łyżki).

W niedzielę do godziny 15.00 powtarzamy sobotni jadłospis. Ostatni posiłek, czyli spożywany o 18.30, powinien być zgodny z piątkową kolacją.

Więcej o:
Copyright © Agora SA