Dieta punktowa - smaczna, zdrowa i skuteczna

Nie wszystkie diety odchudzające przewidują drastyczne wyrzeczenia i skrupulatne liczenie kalorii. Dieta punktowa jest idealną propozycją dla osób, które chcą się odżywiać zdrowo i smacznie, a przy tym zrzucić zbędne kilogramy.

Podobnie jak dieta Haya, punktowa metoda odchudzania nie wymaga rezygnacji z ulubionych dań. Ważne jest natomiast nieprzekraczanie wyznaczonej ilości punktów, które określają dzienne zapotrzebowanie żywieniowe danej osoby. O co chodzi z owymi punktami? Spieszymy z wyjaśnieniem.

Dieta punktowa - tabela określa wartość posiłków

Dieta punktowa przewiduje zasady przydzielania maksymalnej liczby punktów, którą można spożyć w ciągu dnia. Wartość ta jest określana stosownie do płci, wieku, wagi, wzrostu i prowadzonego trybu życia. Tabela określa natomiast liczbę punktów dla poszczególnych grup produktów żywnościowych – od 0, czyli bez ograniczeń, aż po 10,5, m.in. dla słodyczy i alkoholu – te produkty należy znacząco ograniczyć lub wyeliminować z jadłospisu.

Układanie dziennego menu odbywa się na zasadzie sumowania punktów wszystkich produktów. Otrzymana liczba nie może przekroczyć przypisanej do nas wartości.

Jak wygląda jadłospis w diecie punktowej?

Dieta punktowa przewiduje przepisy nieodbiegające od zasad zdrowego żywienia. Należy jednak pamiętać o odpowiednim bilansowaniu posiłków, dzięki czemu organizm każdego dnia otrzyma wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Szczególnie istotne jest dostarczanie odpowiedniej ilości białka i wszystkich niezbędnych witamin.

Poniżej przedstawiamy przykładowy dzienny jadłospis dla 30-latki o wzroście 175 cm i wadze 65 kg, która pracuje przy komputerze (dieta punktowa określa punkty dla takiej osoby w liczbie 19):

• śniadanie – dwie kanapki z chudą wędliną i pomidorem, szklanka naturalnego soku pomarańczowego lub kawa (8 pkt)
• drugie śniadanie – naturalny jogurt (nie więcej niż 150 g) i jedna figa (3 pkt)
• obiad – pieczona ryba z łyżką masła i surówka z tartej marchewki zmieszanej z łyżką śmietany (6 pkt)
• sałatka wieloowocowa (0 pkt)
• kolacja – gotowane jajko i pomidor (2 pkt)

Więcej o:
Copyright © Agora SA