Dieta moczanowa - jak się odżywiać w artretyzmie?

Jak walczyć z dną moczanową (zwaną artretyzmem lub podagrą) za pomocą diety? Podpowiadamy, co jeść, czego nie jeść i jak komponować jadłospisy, aby zminimalizować dokuczliwe objawy dny. Oto dieta moczanowa w pigułce.

Jakie są główne zasady diety przy dnie moczanowej?

Związana ze zużyciem stawów, brakiem aktywności fizycznej, nadmiarem używek oraz złymi nawykami żywieniowymi dna moczanowa to schorzenie, przy którym warto stosować specjalną dietę, prowadzącą do obniżenia stężenia kwasu moczowego w organizmie. Ponieważ w diecie moczanowej ogranicza się tłuszcze, mięsa oraz pokarmy mocno zakwaszające organizm, można porównać ją do takich dieta jak: dieta niskotłuszczowa, dieta zasadowa czy dieta bezmięsna.

Z jadłospisu osoby chorej na dnę moczanową powinna zniknąć przede wszystkim żywność z dużą zawartością puryn i tłuszczu. Produkty zabronione w diecie moczanowej to:

tłuste ryby,
przetwory rybne,
tłuste mięsa,
marynaty i produkty wędzone,
dania smażone, pieczone z dodatkiem łuszczu,
smalec, słonina,
groch, fasola, soczewica,
szpinak, szczaw,
rabarbar,
podroby, wędliny, konserwy mięsne,
galarety mięsne i rybne,
wywary z mięs i kości,
grzyby,
kawa, alkohol.

Zalecane są zaś:

warzywa i owoce,
chudy nabiał,
chude mięsa i chude ryby,
produkty zbożowe,
jaja,
masło (w nie za dużych ilościach),
miód, dżemy,
ziarna, orzechy,
soki, herbaty owocowe i ziołowe.

Ponadto chory na dnę moczanową nie powinien zapominać o codziennym piciu wody mineralnej niegazowanej w dużych ilościach (ok. 2-3 l).

Dieta moczanowa – jadłospis (przykład)

Śniadanie: jajecznica na maśle z szynką drobiową, pomidor, pieczywo razowe
2 śniadanie: ryż z duszonymi jabłkami i cynamonem
Obiad: zupa ogórkowa na wywarze warzywnym zabielana jogurtem naturalnym, kasza gryczana, drobiowe klopsiki w jarzynach, zielona sałata
Podwieczorek: kisiel z owocami
Kolacja: grahamka, twarożek z oliwkami, papryką i rzodkiewkami

Dieta moczanowa – przepis na pyszną pastę warzywną do kanapek

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
puszka pomidorów w zalewie
2 papryki
1 cukinia
1 bakłażan
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sok z cytryny, cukier, sól, chili, oregano, bazylia

Opis przygotowania:
Warzywa kroimy i smażymy na oliwie przez kilka minut. Dodajemy pomidory, dusimy przez kilka minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, przyprawy do smaku, mieszamy, trzymamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Studzimy, blendujemy i pasta gotowa!

Zobacz: Dieta wodna. Pomaga skutecznie schudnąć i poprawia samopoczucie [KURACJA OCZYSZCZAJĄCA]

Więcej o:
Copyright © Agora SA!