Dieta dla otyłych - podstawą jest racjonalne odżywianie

Odchudzanie to proces, który nie jest nastawiony na natychmiastowe efekty. Redukcja masy ciała jest możliwa tylko pod warunkiem wprowadzenia pewnych zmian w stylu życia i nawykach żywieniowych. Bardzo pomocna okaże się dieta dla otyłych.

Wbrew panującym przekonaniom, dieta dla otyłych nie przewiduje drakońskiej głodówki, która mogłaby doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Odpowiednio skomponowana pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów, zaspokajając przy tym wszystkie potrzeby organizmu, nie wyłączając z tego potrzeb energetycznych.

Dieta dla otyłych – jadłospis nie przewiduje głodówki

Istotą diety odchudzającej jest dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych substancji odżywczych oraz wartości energetycznej w dawce, która zapewni jego prawidłowe funkcjonowanie, a jednocześnie przyczyni się do powolnej i systematycznej redukcji masy ciała. Inne proporcje przewiduje zatem dieta dla otyłych mężczyzn a inne dieta dla otyłych dzieci.

Jak powinna wyglądać dieta dla otyłych?

Kluczowym aspektem odchudzania jest regularność w spożywaniu posiłków – w ten sposób można uniknąć napadów głodu. Jeść należy 4-5 razy w ciągu dnia, rozkładając jadłospis na racjonalne porcje. O ile redukcja wartości energetycznej jest bardzo ważna, to do każdego przypadku należy podejść indywidualnie. Dieta dla otyłych nastolatków powinna przewidywać jadłospis o niskiej wartości kalorycznej, z kolei osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną powinny przyjmować więcej kalorii. W każdym przypadku występuje jednak jeden wspólny mianownik, a są nim warzywa. Podobnie jak w przypadku diety warzywnej, można spożywać je bez ograniczeń.

Przykładowy jadłospis w diecie dla otyłych

Bardzo dużą zaletą tej diety jest fakt, że przygotowanie posiłków nie zajmuje więcej czasu niż ma to miejsce w przypadku codziennych dań. Poniżej przedstawiamy przykładowy dzienny jadłospis.

• Śniadanie – dwie kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z chudą polędwicą i ze świeżym warzywem, popijamy szklanką chudego mleka;
• Drugie śniadanie – jogurt naturalny z łyżką płatków musli;
• Obiad – gotowana ryba z kaszą jęczmienną, dla zróżnicowania smaku można sięgnąć po surówkę ze świeżych pomidorów i cebuli;
• Podwieczorek – kefir z dodatkiem świeżych owoców;
• kolacja – dwa jajka ugotowane na miękko z pełnoziarnistym pieczywem.

Zobacz: Zdrowe hamburgery. Możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia [5 FIT PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Agora SA