Dieta żołądkowa - lekkostrawny jadłospis

W chorobach żołądka, nadwrażliwości tego organu należy stosować odpowiednią dietę leczniczą, aby nie pogarszać swojego stanu i zwiększać efekty podjętego leczenia konwencjonalnego. Lekarze zalecają wdrożenie do swojego codziennego jadłospisu dietę żołądkową. Czym się ona charakteryzuje?

Na czym polega dieta żołądkowa?

Wszystko to, co jemy na co dzień, w pierwszej kolejności trafia do naszego żołądka. Jeśli jest on objęty stanem zapalnym lub chorujemy na schorzenia układu pokarmowego, musimy stosować odpowiednią dietę. Będzie to między innymi dieta lecznicza - dieta żołądkowa. Jest to potoczna nazwa diety lekkostrawnej, w której należy zdecydowanie ograniczyć substancje, które wzmagają wydzielanie soku żołądkowego.

Wiele osób chorujących na nieżyt żołądka oraz chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, które powinny stosować dietę żołądkową, zastanawia się, co jeść, aby wspomagać proces leczenia i efektywnie zapobiegać nawrotom choroby.

Dieta żołądkowa - jadłospis chorego

Co jeść, jeśli stosuje się dietę żołądkową? Otóż lekarze zalecają restrykcyjną dietę w okresie zaostrzenia choroby oraz dietę lekkostrawną na co dzień. Należy wykluczyć z niej wszelkie potrawy zwiększające wydzielanie soku żołądkowego. Chory nie powinien zatem spożywać:

• octu,
• pieprzu,
• chili,
• potraw smażonych,
• kawy,
• mocnej, czarnej herbaty,
• napojów gazowanych,
• alkoholu,
• tłustych rosołów, wywarów kostnych i grzybowych,
• owoców cytrusowych, w szczególności grejpfrutów,
• warzyw marynowanych, w tym ogórków, papryczek i pieczarek,
• wędzonych wędlin i ryb,
• potraw pikantnych.

Dieta żołądkowa nie musi być dietą beztłuszczową, ponieważ dopuszczalne jest spożywanie lekkostrawnych tłuszczów, w tym masła, olejów roślinnych, miękkiej margaryny, czy oliwy z oliwek i śmietanki. Jadłospis przy diecie żołądkowej może składać się z chudych produktów nabiałowych, m.in. jaj, świeżego, białego twarogu i chudego mleka, z ryb, chudych wędlin i chudego mięsa.
Warto włączyć do diety żołądkowej przepis na zupę rybną, która zmniejsza dolegliwości żołądkowe i odkwasza organizm.

Dieta żołądkowa - przepis na zupę rybną

Do zrobienia lekkostrawnej zupy rybnej potrzebne będą następujące składniki:
• 0,5 kg ryby, np. dorsza, morszczuka lub innej,
• warzywa: 2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka w korzeniu, ¼ selera, 1 por, 2 główki cykorii,
• przyprawy: 6 kulek ziela angielskiego, pół łyżeczki czarnuszki (zamiast pieprzu), 2 liście laurowe, 1 łyżka soli morskiej,
• posiekany koperek do smaku.

Warzywa kroimy i gotujemy w około 2 l wody wraz z przyprawami przez około 30 minut. Po tym czasie solimy zupę do smaku i dodajemy pokrojoną w paski cykorię. Następnie ostrożnie wkładamy do wywaru warzywnego rybę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Pod przykryciem, z wyłączonym gazem zupa rybna powinna dochodzić przez kolejne 10 minut. Po jej przelaniu do misek ozdabiamy ją posiekanym koperkiem.

Zobacz: 5 tygodni do płaskiego brzucha. Odpowiedni trening i dieta pomogą osiągnąć cel [WYZWANIE]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.