Jakie korzyści przynosi dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej?

Dieta warzywno-owocowa, nazywana inaczej postem Daniela, jest kuracją żywieniową opracowaną przez lekarza dr Ewę Dąbrowską, specjalistę chorób wewnętrznych. Stosowanie diety pomogło już tysiącom jej pacjentów, którzy skutecznie wychodzą z wszelkich chorób cywilizacyjnych. Jest to ścisła dieta wegańska, opierająca się wyłącznie na spożywaniu owoców i warzyw, zwłaszcza w postaci surowej.

 Stosowanie diety warzywno-owocowej: pozytywne efekty

Dieta warzywno-owocowa Ewy Dąbrowskiej przynosi szereg pozytywnych rezultatów zarówno dla zdrowia, jak i urody. Jej stosowanie jest zalecane zwłaszcza dla tych osób, które od lat bezskutecznie zmagają się z przewlekłymi schorzeniami. Post Daniela stanowi doskonałe rozwiązanie, jeżeli nie zamierzamy do końca życia przyjmować leków na ciśnienie, cukrzycę czy wysoki poziom cholesterolu.

Dieta warzywno-owocowa nadspodziewane efekty przynosi między innymi w przypadku:

1. Cukrzycy
2. Otyłości i nadwagi
3. Wysokiego poziomu cholesterolu i miażdżycy
4. Niewłaściwego ciśnienia tętniczego
5. Kamicy nerkowej i żółciowej
6. Chorobach układu krwionośnego
7. Infekcji bakteryjnych i wirusowych
8. Dny moczanowej
9. Dolegliwości układu pokarmowego
10. Problemów z układem kostnym

Jadłospis na diecie warzywno-owocowej

Dieta oczyszczająca dr Dąbrowskiej opiera się na spożywaniu surowych warzyw i owoców (m.in. w postaci sałatek), a w późniejszych dniach kuracji również poddanych lekkiej obróbce cieplnej na parze. Bardzo ważne w trakcie postu jest również picie naparów ziołowych, czystej wody oraz soków owocowo-warzywnych.

Przepisy na diecie warzywno-owocowej są bardzo nieskomplikowane, a także proste i szybkie w przygotowaniu. W zasadzie nie potrzebujemy jakichkolwiek umiejętności kulinarnych, aby odpowiednio sporządzać wymagane potrawy. Co trudnego może być chociażby w przygotowaniu zwykłej sałatki? Należy jednak pamiętać, iż w okresie ścisłej kuracji nie można uzupełniać dań nawet o zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek czy olej lniany. Będą one dozwolone dopiero po przejściu diety, na etapie zdrowego odżywiania.

Aby przygotować sok owocowo-warzywny na diecie dr Dąbrowskiej zaopatrz się w kilogram marchwi, zieloną pietruszkę, białą kapustę, seler, sałatę, jarmuż oraz rukolę. Możesz także dodać owoce, jednak dozwolone są tylko jabłka, grejpfruty oraz owoce jagodowe w niewielkich ilościach. Umyj dokładnie wszystkie składniki na sok w czystej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (w ten sposób pozbędziesz się pestycydów), a następnie pokrój na małe kawałki. Najwięcej witamin i minerałów zyskasz w przypadku korzystania z wyciskarki wolnoobrotowej. Soki należy wypijać co najmniej kilkukrotnie w ciągu dnia, co pozwoli znacząco przyśpieszyć proces oczyszczania organizmu ze złogów, polipów i innych zanieczyszczeń.

Ile można schudnąć na diecie warzywno-owocowej?

Jeżeli zastanawiasz się, ile można schudnąć na diecie warzywno-owocowej, fora internetowe to miejsca gdzie musisz koniecznie zajrzeć. Są one pełne historii osób, które na diecie dr Dąbrowskiej straciły nawet kilkadziesiąt kilogramów i to bez efektu jojo. Ważne jest jednak, aby po zakończeniu kuracji postnej, wytrwale przestrzegać zalecanych przez panią doktor zaleceń zdrowego odżywiania. Na szczęście są one już znacznie mniej restrykcyjne, gdyż umożliwiają spożywanie wszystkich owoców, produktów zbożowych, zdrowych olejów roślinnych, a nawet ryb czy ekologicznego drobiu w ograniczonych ilościach.

Zobacz: 7 zajęć fitness, której najlepiej pomogą ci schudnąć

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.