Amoniak - co należy o nim wiedzieć?

Czym innym jest amoniak w organizmie a czym innym amoniak spożywczy. Co należy wiedzieć o tej substancji?

 Amoniak we krwi i amoniak w moczu

Amoniak jest wytwarzany przez bakterie jelitowe podczas trawienia białek. Przy prawidłowej pracy organizmu jest wydalany z organizmu razem z moczem i potem. Gdy  poziom amoniaku we krwi jest przekroczony, oznacza to chorobę (hiperamonemię). Natomiast amoniak w moczu jest sygnałem choroby nerek.

Amoniak spożywczy

Amoniak spożywczy to kwaśny węglan sodu (amoniak wzór: NaHCO3). Posiada właściwości spulchniające. Dlatego jest używany do wypieku ciast.  Gdzie kupić amoniak do celów spożywczych? Niemal w każdym sklepie spożywczym. Bardzo nieprzyjemny jest jego zapach, dlatego można go  zastąpić sodą czy proszkiem do pieczenia.

Zatrucie amoniakiem – objawy

Do wypieków używa się bardzo małe ilości amoniaku, dlatego zatrucie jest niemożliwe. Natomiast duże ilości są używane w przemyśle, więc może dojść do zatrucia. Objawy to m.in. osłabienie mięśni, trudności w oddychaniu, uczucia palenia w klatce piersiowej, osłabienie słuchu, duszność.

Zobacz także: Traganek - roślina na zdrowie i lepsze samopoczucie

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.