Niedobór witaminy b12. Jaki ma wpływ na organizm?

Witamina b12 pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Jej niedobór może mieć ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Na co działa witamina b12?

Witamina b12 - na co i w jakich produktach?

Wit. B12 znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w  mięsie, rybach, jajkach czy serach. Witamina B12 pełni w organizmie różnorodne funkcje. Odpowiada za przemiany węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe. Wpływa na wzrost, pracę naszych mięśni, przemiany węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek przemianę materii, wzrost i pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu oraz pobudza apetyt. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasów nukleinowych w komórkach, szczególnie szpiku kostnego. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego odgrywa dużą rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego, zmniejsza ilość lipidów (tłuszczów) we krwi przyczyniając się do ich zużytkowania. Oddziałuje też na układ kostny - zapobiega osteoporozie.

Witamina b12 - niedobór

Brak witaminy B12 skutkuje: niedokrwistością, zahamowaniem dojrzewania komórek i wytwarzania czerwonych krwinek, a powstające komórki nabierają charakterystycznego wyglądu i kształtu i zarówno one, jak i ich jądra stają się olbrzymie (stąd nazwa: "anemia megaloblastyczna""); niedobór witaminy B12 może objawiać się również częstymi biegunkami i trudnościami w zachowaniu równowagi; zaburzeniami w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, długotrwałym rozdrażnieniem, lękami, depresją, zmęczeniem, drętwieniem rąk i nóg, trudnościami z chodzeniem, jąkaniem się. Gdy zabraknie witaminy B12 pojawiają się stany zapalne ust, niemiły zapach ciała i dolegliwości miesiączkowe.

Zobacz: Witaminowe shoty. Samo zdrowie [5 PRZEPISÓW]

Witamina b12 - dawkowanie

Niedobór witaminy b12 to coraz częstszy problem, który dotyka coraz większą ilośc osób na całym świecie. Najbardziej narażone są osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, osoby chore na AIDS, chore na cukrzyce oraz osoby po 50 roku życia. 

Dawka witaminy b12 stosowana profilaktycznie u dla narażonych na ryzyko niedoboru różni się w zależności od kraju. W Polsce i USA zaleca się 2,4 μg na dobę. 

W przypadku niedoborów witaminy b12 oszacowano dawkowanie następująco: 

Osoby po 50 roku życia niezależnie od diety - 250-500 μg
Wegetarianie, niezależnie od rodzaju diety wegetariańskiej - 200-300 μg
Kobiety w ciąży i karmiące na diecie wegetariańskiej - 250-500 μg

Spal 200 kcal w 5 minut! Trening spalający i modelujący sylwetkę, który możesz wykonać w parze

Więcej o: