安i徠eczne s這dko軼i w wersji light

Ciasto 鈍i徠eczne nie musi by pe軟e niezdrowych sk豉dnik闚 i wysokokaloryczne. Zwyk造 cukier, m彗 pszenn i mas這 mo積a zast徙i produktami zdrowszymi i mniej tucz帷ymi. Podan w przepisie porcj bakalii wystarczy zmniejszy o po這w, a pe軟ot逝ste mleko i jego przetwory zast徙i chudymi. "Odchudzone" ciasta wcale nie musz by niesmaczne - przeciwnie, smakuj doskonale i nie obci捫aj naszego uk豉du trawiennego w takim stopniu, jak tradycyjnie przyrz康zane.

SCHUDxM 10 KG. Moje 篡cie si zmieni這...

Wskaz闚ki og鏊ne

Przede wszystkim zast瘼ujemy cukier ksylitolem. Jego smak jest identyczny jak zwyk貫go cukru, ale warto嗆 energetyczna mniejsza a o niemal po這w. Uwaga: ciast z dodatkiem ksylitolu w 瘸dnym wypadku nie dajemy jako „smaczka” zwierz皻om domowym, zw豉szcza psom, dla kt鏎ych ksylitol jest 鄉iertelny. Rezygnujemy z lukr闚, polew, karmelu, cukru pudru do posypania. Ciasto dro盥穎we mo瞠my zast徙i kruchym lub piaskowym, co znacznie zmniejsza jego kaloryczno嗆. Je瞠li pieczemy sernik, u篡jmy chudego twarogu. Zapomnijmy o kremach ma郵anych, bitej 鄉ietanie czy masie kajmakowej. To prawdziwe bomby kaloryczne w鈔鏚 豉koci. Je瞠li musimy nas帷zy biszkopt, zrezygnujmy z alkoholu, zw豉szcza s這dkiego. Zast徙my go naparem z nies這dzonej herbaty owocowej lub kawy. Kompot z suszu jest tradycyjnym wigilijnym napojem, kt鏎y popijamy przez ca貫 鈍i皻a. Nie trzeba go dos豉dza – suszone owoce zawieraj dosy cukru. Kompot z suszu jest zdrowy – wspomaga trawienie i reguluje prac jelit.

Makowiec

Zamiast zawijanego ciasta dro盥穎wego upieczmy makowiec na kruchym spodzie. Na ciasto potrzebujemy po p馧 szklanki m彗i pszennej i pe軟oziarnistej, 40 g oleju kokosowego, 30 g (2 造磬i) ksylitolu, 鄴速ko, 造瞠czk proszku do pieczenia i 2-3 造磬i wody. Masa makowa: 100 g suchego maku, 造磬a miodu, 400 ml mleka 0,5% t逝szczu, 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, opcjonalnie kilka kropel aromatu migda這wego (mo瞠 by te arakowy, rumowy, itp.), 50 g rodzynek. Mak zalewamy wrz徠kiem i zostawiamy na noc. Nast瘼nego dnia uzupe軟iamy wod i gotujemy na
wolnym ogniu, a ziarna dadz si rozetrze w palcach. Cedzimy przez g瘰te sitko z kawa趾iem p堯tna i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynk. Z podanych sk豉dnik闚 szybko zagniatamy ciasto, dok豉dnie wyrabiamy, zawijamy w foli i wk豉damy na godzin do lod闚ki. Przygotowujemy na mleku budy wed逝g przepisu na opakowaniu i dos豉dzamy miodem. Dodajemy mak, rodzynki i ewentualnie aromat, mieszamy ca這嗆. Ciasto wyjmujemy z lod闚ki i dzielimy na dwie cz窷ci. Jedn rozwa趾owujemy i wyk豉damy na sp鏚 formy. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmujemy. Nak豉damy mas makow, na wierzch 軼ieramy na tarce drug cz窷 ciasta. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 30-40 minut.

Piernik

Sk豉dniki: 2,5 szklanki p豉tk闚 owsianych b造skawicznych, 2 造磬i kakao, 100 g rodzynek, po 0,5 szklanki pestek dyni i s這necznika, p豉tk闚 migda堯w, orzech闚 w這skich i 鈍ie瞠go soku z pomara鎍zy, 2 造磬i przyprawy do piernika, 3 造磬i oleju z pestek winogron, 3 造磬i miodu. Rodzynki zalewamy sokiem z pomara鎍zy i odstawiamy do nap璚znienia. Produkty sypkie (kakao, p豉tki, pestki i orzechy) wsypujemy do miski i blendujemy niezbyt drobno, dodajemy przypraw do piernika, mi鏚, rodzynki razem z sokiem i olej. Zagniatamy do po陰czenia si sk豉dnik闚. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut w formie wy這穎nej papierem i wysmarowanej olejem lub w silikonowej – w闚czas nie trzeba niczym smarowa. Po wystudzeniu mo積a udekorowa lukrem, ale wtedy podwy窺zymy warto嗆 energetyczn ciasta.

Jak zrobi piernik bez m彗i?

Keks

Ciasto: 2 szklanki m彗i pszennej razowej, 1,5 szklanki p豉tk闚 owsianych b造skawicznych, 0,25 szklanki ksylitolu, 2 造瞠czki sody, 3 jajka, 100 g oleju z pestek winogron. Bakalie: po 0,5 szklanki 簑rawin suszonych, rodzynek, drobno pokrojonych 郵iwek w璠zonych, wi鏎k闚 kokosowych i p豉tk闚 migda堯w, kilka drobno pokrojonych suszonych moreli. Pozosta貫 dodatki: 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego, 0,5 造瞠czki cynamonu, 2 造磬i miodu, 1 szklanka soku z pomara鎍zy. Sok pomara鎍zowy podgrzewamy, gor帷ym zalewamy bakalie, mieszamy, odstawiamy. Po nas帷zeniu
dodajemy mi鏚, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy m彗, p豉tki, ksylitol i sod. W ma貫j misce roztrzepujemy jajka, mieszamy z olejem i wlewamy ca這嗆 do bakalii. Mieszamy ponownie, nast瘼nie dodajemy do
naczynia ze sk豉dnikami sypkimi i delikatnie mieszamy drewnian 造磬. Du膨 keks闚k wyk豉damy papierem do pieczenia i wyk豉damy mas. Pieczemy oko這 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyj璚iu studzimy i zawijamy w foli aluminiow. Keks nadaje si do zamra瘸nia, mo積a go podzieli na porcje i zamra瘸 owini皻e w foli spo篡wcz.

 
Wi璚ej o: