Składniki (wywar z buraków):
Składniki (wywar jarzynowy):
Wywar z buraków:
Składniki na wywar z buraków gotuję około 10 minut i odstawiam na około godzinę.
Wywar jarzynowy:
W osobnym garnku gotuję składniki na wywar jarzynowy. Do dużego garnka przecedzam wywar z buraków i wywar jarzynowy. Dodaję szczyptę pieprzu i łyżkę soku z cytryny (można dodać miód i wino czerwone). Jeśli ktoś preferuje mocniejszy smak, proponuję dodać koncentrat z buraków bądź zakwas. Barszcz można podawać z uszkami, bądź pić czysty.
Składniki (kopytka):
Składniki (duszone borowiki):
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukałam 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą. Ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Następnie zblendowałam ją i odstawiłam do przestygnięcia. Tak przygotowaną kaszę wymieszałam z pozostałymi składnikami kopytek do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka ma to do siebie, że bardzo się klei, dlatego najlepiej od razu przygotować stolnicę i posypać ją mąką ziemniaczaną. Przełożyłam kawałek ciasta, który obtoczyłam w mące, tak aby się nie kleiło do rąk, uformowałam z niego wałeczek i pokroiłam go 1,5-2 cm kawałki. Kopytka gotowałam we wrzącej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy wypłynęły na wierzch wyłowiłam je chochlą z sitkiem. W międzyczasie pokroiłam drobno cebulę i poddusiłam na maśle klarowanym. Po chwili dodałam pokrojone grzyby i zostawiłam jeszcze chwilę na ogniu. Na koniec do grzybów dodałam przyprawy. Kopytka polałam przygotowanym sosem borowikowym.
Jeśli potrawę robisz dzień wcześniej, przelej kopytka zimną wodą i przełóż do pojemnika bez sosu. Sos zostaw w osobnym naczyniu i przechowuj w lodówce. Rano wystarczy odgrzać kopytka w gorącej wodzie lub podpiec na patelni – jak kto lubi.
Składniki (mięso):
Składniki (sos):
Sposób przygotowania:
Zioła wymieszałam z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jagnięcinę zamarynowałam i odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozpuściłam masło klarowane na patelni i podsmażyłam jagnięcinę z obu stron. Następnie mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam bulion oraz gałązki rozmarynu i piekłam w 180°C przez około 1,5-2 godziny. Wszystkie produkty na sos wymieszałam i polałam nim upieczone mięso.
Składniki:
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj groszek i chwilę podsmaż, a następnie podlej wodą i dopraw. Zblenduj składniki na sos i przetrzyj przez sito. Łososia obłóż szynką, zwiń w roladkę i osobno obsmaż na patelni.
Składniki (2-3 porcje):
Sposób przygotowania:
Sandacza umyłam i osuszyłam. Skropiłam cytryną i doprawiłam solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i dodałam drobno posiekany czosnek, po chwili dodałam rybę i obsmażyłam przez chwilę na dużym ogniu z dwóch stron. Następnie wlałam bulion i dusiłam pod przykryciem. Na końcu rybę posypałam tymiankiem.