Barszcz, kopytka, jagnięcina... Świąteczne przepisy Ani Lewandowskiej

Czy świąteczne potrawy mogą być zdrowe i mniej kaloryczne niż te tradycyjne? Jak najbardziej tak. Oto przepisy na bożonarodzeniowe dania, które dla swoich fanów przygotowała Anna Lewandowska. Koniecznie wypróbujcie!

Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Barszcz na Wigilię

Składniki (wywar z buraków):

  • 2 l wrzątku
  • 1 kg buraków
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta tymianku
  • szczypta kminku

Składniki (wywar jarzynowy):

  • 2 l wrzątku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 suszone gruszki
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli morskiej
  • 3 liście laurowe

Wywar z buraków:

Składniki na wywar z buraków gotuję około 10 minut i odstawiam na około godzinę.

Wywar jarzynowy:

W osobnym garnku gotuję składniki na wywar jarzynowy. Do dużego garnka przecedzam wywar z buraków i wywar jarzynowy. Dodaję szczyptę pieprzu i łyżkę soku z cytryny (można dodać miód i wino czerwone). Jeśli ktoś preferuje mocniejszy smak, proponuję dodać koncentrat z buraków bądź zakwas. Barszcz można podawać z uszkami, bądź pić czysty.

Kopytka z duszonymi borowikami

Składniki (kopytka):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Składniki (duszone borowiki):

  • 200 g borowików
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 cebuli
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukałam 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą. Ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Następnie zblendowałam ją i odstawiłam do przestygnięcia. Tak przygotowaną kaszę wymieszałam z pozostałymi składnikami kopytek do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka ma to do siebie, że bardzo się klei, dlatego najlepiej od razu przygotować stolnicę i posypać ją mąką ziemniaczaną. Przełożyłam kawałek ciasta, który obtoczyłam w mące, tak aby się nie kleiło do rąk, uformowałam z niego wałeczek i pokroiłam go 1,5-2 cm kawałki. Kopytka gotowałam we wrzącej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy wypłynęły na wierzch wyłowiłam je chochlą z sitkiem. W międzyczasie pokroiłam drobno cebulę i poddusiłam na maśle klarowanym. Po chwili dodałam pokrojone grzyby i zostawiłam jeszcze chwilę na ogniu. Na koniec do grzybów dodałam przyprawy. Kopytka polałam przygotowanym sosem borowikowym.

Jeśli potrawę robisz dzień wcześniej, przelej kopytka zimną wodą i przełóż do pojemnika bez sosu. Sos zostaw w osobnym naczyniu i przechowuj w lodówce. Rano wystarczy odgrzać kopytka w gorącej wodzie lub podpiec na patelni – jak kto lubi.

 

Świąteczna jagnięcina w ziołach

Składniki (mięso):

  • 1 kg żeberek jagnięcych
  • szklanka bulionu domowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta chilli
  • szczypta tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego

Składniki (sos):

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Zioła wymieszałam z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jagnięcinę zamarynowałam i odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozpuściłam masło klarowane na patelni i podsmażyłam jagnięcinę z obu stron. Następnie mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam bulion oraz gałązki rozmarynu i piekłam w 180°C przez około 1,5-2 godziny. Wszystkie produkty na sos wymieszałam i polałam nim upieczone mięso.

Świąteczne roladki z łososia na musie z zielonego groszku z kardamonem

Składniki:

  • 180 g łososia świeżego
  • 1 plaster szynki parmeńskiej
  • 120 g zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj groszek i chwilę podsmaż, a następnie podlej wodą i dopraw. Zblenduj składniki na sos i przetrzyj przez sito. Łososia obłóż szynką, zwiń w roladkę i osobno obsmaż na patelni.

Świąteczne dzwonki z sandacza na rosole

Składniki (2-3 porcje):

  • 500 g sandacza
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Sandacza umyłam i osuszyłam. Skropiłam cytryną i doprawiłam solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i dodałam drobno posiekany czosnek, po chwili dodałam rybę i obsmażyłam przez chwilę na dużym ogniu z dwóch stron. Następnie wlałam bulion i dusiłam pod przykryciem. Na końcu rybę posypałam tymiankiem.

 
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.