Jedzeniowe trendy jesieni 2018, czyli najmodniejsze dania tego sezonu

Moda i jedzenie nie mają nic wspólnego? Nic bardziej mylnego. Zarówno w świecie fashion, jak i kulinarnym, każdego sezonu pojawiają się nowe trendy. Co powinno lądować na naszych talerzach, by wpisywało się w panującą modę?

Rose cappuccino

Różana kawaRóżana kawa pinterest.com

Kwiatowa kawa z płatkami róż to napój, którego w tym sezonie nie wolno przegapić. Nie tylko wygląda efektownie, ale również pięknie pachnie i niesamowicie smakuje. Jak przygotować różane cappuccino? Do mleka dolewamy wodę różaną i odrobinę liofilizowanego pudru z buraków, dzięki czemu mleko zabarwi się na różowo. Taką mieszankę delikatnie podgrzewamy, spieniamy i przelewamy do szklanki. Do różowego mleka wlewamy espresso i na koniec posypujemy kawę płatkami róż.

Dynia w roli głównej

DyniaDynia pinterest.com

Jesień to czas, kiedy dynia zyskuje na popularności, jednak w tym roku jest absolutnym hitem. Pojawia się na talerzach w każdej postaci - od kremu z dyni, przez dyniowe ciasta, aż po popularną w social mediach kawę dyniową. Warto dodać, że dynia zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, beta-karoten, a także witaminy z grupy B, potas, wapń oraz fosfor. Badania pokazują, że częste spożywanie dyni może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc oraz raka jelita grubego ze względu na dużą zawartość błonnika.

Poke bowl

Poke bowlPoke bowl pinterest.com

Trend na miseczki z gorącym ryżem i zimną, surową rybą z wyrazistymi przyprawami, warzywami i owocami przywędrował do nas prosto z Hawajów. Popularność tego dania już od wakacji rośnie w zaskakująco szybkim tempie. Poke bowl przypomina zdekonstruowane sushi, z jedną różnicą: w hawajskim daniu ryż pozostaje gorący. 

Ramen

RamenRamen pinterest.com

Ramen, czyli azjatycki rosół z mnóstwem dodatków, to świetna propozycja na chłodne, jesienne dni. Aromatyczny bulion rozgrzewa, mięso zapewnia odpowiednią ilość białka, a potężna dawka warzyw pomaga uzupełniać braki witamin. Nic więc dziwnego, że od kilku lat moda na ramen powraca jesienią jak bumerang.

Acai Bowl

Acai bowlAcai bowl pinterest.com

Acai bowl czyli gęste smoothie na bazie jagód acai to śniadanie, które przywędrowało do nas z Brazylii i natychmiast podbiło serca blogerek, modelek oraz wszystkich amatorów zdrowego odżywiania. Jagody acai zawierają bowiem mnóstwo witamin (m.in.: E, C, B1, B2, B3), składników mineralnych, a także bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy. Poza tym, zblendowane z innymi owocami i ozdobione kwiatami, wiórkami kokosowymi czy świeżymi owocami są zwyczajnie fotogeniczne, co powoduje, że w social mediach modne są właściwie przez cały rok.

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA