Wegañskie s³odycze - kultowe smako³yki w zdrowszej, ro¶linnej formie

Takie s³odko¶ci s± jak najbardziej dozwolone! Wypróbuj naszych 5 przepisów na wegañskie smako³yki i jedz bez wyrzutów sumienia. S± pyszne i w niczym nie ustêpuj± swoim kultowym orygina³om!

Błeno – aksamitny, kremowy, laskowy

Liczba porcji: 5

Pralinki: 300 g twardej części mleczka kokosowego, 100 g cukru trzcinowego, 50 g oleju kokosowego, 5 g ekstraktu z wanilii, szczypta różowej soli himalajskiej, 200 g orzechów laskowych (przyprażonych i obranych ze skórki), 5 kromek chrupkiego pieczywa Polewa: 150 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Twardą część mleczka umieść w garnuszku wraz z cukrem, olejem, ekstraktem i solą. Podgrzej, poczekaj, aż wszystko się rozpuści, i dokładnie wymieszaj. Przelej do misy blendera, dodaj przyprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe, a następnie zblenduj na jednolitą i bardzo kremową masê. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na pralinki i umieść w zamrażalniku na około 30 minut, do całkowitego zamarznięcia, inaczej wyjęcie z foremek będzie niemożliwe. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na tym etapie możesz przygotować pralinki w czekoladzie lub batoniki na chrupiącym spodzie, tak jak na zdjęciu obok. Jeśli wybierasz osobne czekoladki z nadzieniem, zanurz każdą pralinkę w czekoladzie, ułóż na papierze do pieczenia i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Jeśli wolisz batoniki z trzema pralinkami, świeżo oblane pralinki ułóż na chrupiącym chlebku i umieść w lodówce na 15 minut, aż czekoladki po zastygnięciu się przykleją. Następnie zanurz w czekoladzie chlebek i ponownie odstaw do zastygnięcia na papierze. 

Te słodycze Ani Lewandowskiej możesz zrobić w domu. Wystarczy kilka minut

Batonik w wegańskiej formie w niczym nie ustępuje oryginałowiBatonik w wegańskiej formie w niczym nie ustępuje oryginałowi fot. Paweł Błęcki

Bamba – różowa, rozpuszczalna, owocowa

Liczba porcji: 16

Składniki:  25 g ksylitolu, 50 g syropu malinowego, 5 g agaru, 25 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w garnuszku, podgrzej do całkowitego połączenia, a następnie gotuj, cały czas mieszając, aż zawartość garnuszka stanie się bardzo gęsta i lepiąca. Potrwa to około 5 minut. Po tym czasie przestudź masę i wstaw ją do lodówki na 15 minut. Powinna być twarda i plastyczna. Z takiej masy uformuj małe cukierki, które z czasem stwardnieją.

'TEN czekoladowy suflet śmiało możesz zjeść po treningu!

Przygotowanie tych słodkości jest proste i zajmuje kilka chwilPrzygotowanie tych słodkości jest proste i zajmuje kilka chwil fot. Paweł Błęcki

Banti – aromatyczny, rajski, kokosowy

Liczba porcji: 10

Batonik: 100 g wiórków kokosowych, 50 g oleju kokosowego, 50 g syropu z agawy, 25 g mleka roślinnego, 5 g ekstraktu z wanilii, 10 g soku z cytryny, szczypta różowej soli himalajskiej Polewa: 75 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Wiórki kokosowe umieść w miseczce, wlej do nich stopiony olej kokosowy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Gdy olej kokosowy stężeje, a masa będzie mniej klejąca, uformuj batoniki, po czym włóż je do zamrażalnika na 15 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zanurz pojedynczo każdy zmrożony, twardy batonik i odłóż na papier do pieczenia do zastygnięcia.

Zdrowy i prosty przepis na domowe bounty

To słodka propozycja dla miłośników kokosówTo słodka propozycja dla miłośników kokosów fot. Paweł Błęcki

Śniadaniowy – pożywny, owsiany, bakaliowy

Składniki: 30 g oleju kokosowego, 50 mleka roślinnego, 25 g masła orzechowego, 50 g cukru trzcinowego, 25 g syropu z agawy, 60 g mąki owsianej, 60 g płatków owsianych, 5 g ekstraktu z wanilii, 30 g rodzynek, 30 g solonych orzeszków ziemnych, 10 g soku z cytryny

Liczba porcji: 12

Przygotowanie: Olej kokosowy, mleko, masło, cukier oraz syrop z agawy umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masa będzie gorąca, dodaj mąkę owsianą oraz płatki i ponownie połącz składniki. Podgrzewaj, wciąż mieszając, kolejne 2 minuty, do zgęstnienia. Zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt, sól, rodzynki, posiekane orzeszki ziemne oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia i umieść w lodówce na 15 minut, by masa stwardniała. Rozgrzej piekarnik do 150?. Podziel na równe części i uformuj ciasteczka. Piecz do zrumienienia około 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw na blasze do wystudzenia.

Kulki mocy według Anny Lewandowskiej. Idealnie sprawdzą się po treningu!

Ciasteczka owsiane są pożywne i zdroweCiasteczka owsiane są pożywne i zdrowe fot. Paweł Błęcki

Dumel – delikatny, ciągnący się, karmelowy

Składniki:

Karmel: 25 g oleju kokosowego, 50 g ksylitolu, 25 g mleka roślinnego, 50 g daktyli, szczypta różowej soli himalajskiej, 25 g masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady

Olej kokosowy, ksylitol oraz mleko roślinne umieść w małym garnuszku i podgrzewaj do połączenia się składników. Następnie przelej płyn do kielicha blendera, dodaj daktyle, masło orzechowe oraz sól i zblenduj wszystko na gładką masę, po czym umieść w zamrażalniku na 15 minut. Uformuj z karmelu podłużne cukierki i ponownie schłódź w zamrażalniku przez kwadrans. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zanurz każdy cukierek i odłóż do zastygnięcia na papier do pieczenia.

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

Pyszna i zdrowa propozycja, kiedy przychodzi ochota na 'coś słodkiego'Pyszna i zdrowa propozycja, kiedy przychodzi ochota na 'coś słodkiego' fot. Paweł Błęcki

Przepisy pochodzą z książki: Wegańskie słodycze Karoliny Gawrońskiej, autorki kanału „Savory or sweet?” na YouTubie; Copyright © 2018 by Karolina Gawrońska; Photo copyright © 2018 by Paweł Błęcki

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa BuchmannKsiążka ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann fot. Paweł Błęcki

 
Wiêcej o:
Copyright © Agora SA