Jajko w całkiem nowej odsłonie. Wypróbuj 5 przepisów na lekkie i zdrowe dania i przekąski

Kiszone? W formie kawioru? A może szakszuka? Jajka dają wiele możliwości na przygotowanie lekkich i pysznych dań i przekąsek, doskonałych o każdej porze dnia. Wypróbuj przepisy z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.

Różowe jajka kiszone

Składniki: 6 jajek, 150 ml octu jabłkowego, 150 ml czerwonego octu winnego, 200 ml wody, 1 łyżka ziaren kolendry, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 10 g estragonu, 1 upieczony burak, obrany i pokrojony w cienkie plasterki

Przygotowanie: Przygotuj słoik na kiszonkę. Wyparz go razem z pokrywką. Oba octy, wodę, przyprawy, sól i cukier wlej do rondelka. Zagotuj i odstaw na bok. Jajka włóż do zimnej wody i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj 8 minut. Zdejmij z ognia, odcedź i zalej zimną wodą. Jak najszybciej je obierz, tak aby były jeszcze ciepłe. Włóż do słoika plasterki buraka, estragon i jajka, po czym wlej octową zalewę. Dobrze zakręć słoik i ostudź przed wstawieniem do lodówki. Po trzech dniach jajka są gotowe do jedzenia. Możesz je trzymać w lodowce przez trzy miesiące. Mają przepiękny kolor i znakomicie dopełnią zarówno letnie, jak i zimowe sałatki.

Przepisy na pyszne śniadania podkręcające metabolizm. Dzięki nim dobrze zaczniesz dzień!

jajko kiszone to propozycja dla odważnychjajko kiszone to propozycja dla odważnych fot: Mateusz Torbus

Wegetariański kawior żydowski

Składniki: 6 łyżek oleju słonecznikowego, 3 średnie cebule, 200 g zielonego groszku, może być mrożony, 150 g fasolki szparagowej, 200 g pokrojonych orzechów włoskich, 3 ugotowane i obrane jajka na twardo, sól, świeżo mielony pieprz, grubo posiekana natka pietruszki, i mięta, kromki chleba razowego, 4 grubo posmarowane kromki

Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zrumienienia. Dodaj groszek i fasolkę. Mrożony groszek wcześniej zblanszuj, wrzucając go do wrzątku na 3 minuty. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż fasolka i groszek zmiękną. Przełóż do blendera wszystkie składniki oprócz zieleniny (możesz też użyć blendera ręcznego) i pulsacyjnie zblenduj na grudkowatą masę. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli masa będzie za sucha, dodaj trochę oleju. Kromki razowego chleba posmaruj grubo kawiorem i posyp pietruszką i miętą.

Białko jest zdrowsze od żółtka? Co siedzi w... Jajku (Kalorie, KCAL)

Wegetariański kawior z jajka to prosta a zarazem efektowna propozycjaWegetariański kawior z jajka to prosta a zarazem efektowna propozycja fot.: Mateusz Torbus

 

Fritatta ze szpinakiem i ziemniakami

Składniki: 2 łyżki stołowe oliwy extra vergine, 4 małe ugotowane ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 6 jajek, duża garść umytego szpinaku bez, łodyżek ,2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanej mięty, sok z 1/2 cytryny, 20 g parmezanu,10 g bryndzy lub fety do smaku: sól, pieprz (2 duże porcje)

Przygotowanie:  Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i wrzuć drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę, uważaj, aby nie zbrązowiał. Dodaj liście szpinaku i blanszuj je poł minuty, aż zmiękną. W misce roztrzep jajka. Dodaj zblanszowany szpinak, zioła, pokruszoną fetę lub bryndzę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i dodaj pokrojone w półplasterki ziemniaki. Podgrzewaj je 2 minuty. Wylej masę jajeczną na patelnię. Posyp startym parmezanem, przykryj i smaż 3 minuty. Przygotuj płaski talerz nieco większy niż patelnia. Zestaw patelnię z ognia, przykryj ją talerzem i energicznie odwróć. Zsuń frittatę z powrotem na patelnię i smaż jeszcze 2 minuty. Masa jajeczna powinna być dobrze ścięta.

Odchudzasz się? Jedz jajka nie tylko na twardo! [KALORIE]

Frittata to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i kolacjęFrittata to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i kolację fot: Mateusz Torbus

Mace braj na słono

Z mace braj jest jak z bigosem – każdy ma swój ulubiony przepis na ten chrupki słodki omlet z namoczonej macy z jajkami. Zosia: Najbardziej lubię w nim to, że robi się go błyskawicznie i po taniości, wygląda przy tym jak milion dolarów, a jedzący wylizują na koniec talerz. Kasia: No i oczywiście chcą wiedzieć, z czego to jest. Uwielbiam to pytanie!

Składniki: 3 płatki macy połamane na kawałki, 2 jajka, 25 g masła, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu, ulubiona konfitura i świeże owoce, 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego lub mascarpone (1 porcja)

Przygotowanie: Mleko wlej do miski. Wrzuć do niego połamane płatki macy. W drugiej misce roztrzep jajka, dopraw cukrem pudrem i cynamonem. Kiedy maca lekko namoknie, wlej do niej masę jajeczną. Na patelni o średnicy 23 cm rozgrzej masło i wylej na nie masę. Smaż do momentu, aż brzegi placka odejdą od ścianki i się zrumienią. Za pomocą większego płaskiego talerza przewróć placek na drugą stronę i smaż go jeszcze minutę. Przełóż na płaski talerz, posmaruj serkiem i konfiturą. Podawaj ze świeżymi owocami, w lecie najlepiej smakuje z truskawkami.

4 rzeczy, których nie wiedziałaś o jajkach

Doskonała propozycja do porannej kawyDoskonała propozycja do porannej kawy fot: Mateusz Torbus

 

Szakszuka

Składniki: jajka (po jednym na osobę), 1 łyżka kuminu, 2 liście laurowe, 2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ,2 łyżki posiekanej kolendry, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 4 czerwone papryki, 400 g pomidorów z puszki, 3 cebule, 6 ząbków czosnku, do smaku: sól, pieprz (6 porcji)

Przygotowanie: Pokrój cebulę w piórka. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na półcentymetrowe paski. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i duś ją, aż będzie szklista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i kumin. Duś pod przykryciem 20 minut do miękkości. Dodaj pomidory, przecier, natkę pietruszki i kolendrę (zostaw trochę zieleniny do posypania). Gotuj jeszcze przez 20 minut bez przykrycia. Wyciągnij liście laurowe, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Przenieś sos na patelnię. Zrób w nim miejsce na jajko, tak aby widać było dno patelni. Na każdą porcję przypada jedno jajko. Postaw patelnię na niedużym ogniu, przykryj i zapiekaj, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Szakszukę podawaj obficie posypaną natką pietruszki, kolendrą i świeżo mielonym pieprzem. W wersji de luxe zapiecz ją z serem feta.

Dieta jajeczna pomaga szybko zgubić kilogramy, a nienaganną figurę zawdzięcza jej aktorka Nicole Kidman [7 ZASAD]

Szakszuka jest lekka, zdrowa i sycącaSzakszuka jest lekka, zdrowa i sycąca fot: Mateusz Torbus

Przepisy pochodzą z książki „JAJKO” autorstwa Kasi i Zosi Pilitowskich, która ukazała się nakładem wydawnictwa Buchmann. 

Książka pojawiła się w księgarniach w październiku nakładem wydawnictwa BuchmannKsiążka pojawiła się w księgarniach w październiku nakładem wydawnictwa Buchmann Wydawnictwo Buchmann

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.