10 fit przepisów od Ewy Chodakowskiej, które ułatwią osiągnięcie wymarzonej sylwetki

Dieta to 70 procent wszystkich efektów. Łatwo powiedzieć, trudniej jednak wykonać. W związku z tym, Ewa Chodakowska przychodzi z pomocą i proponuje 10 zdrowych oraz smacznych przepisów, które sprawdzą się podczas odchudzania i nie tylko.

Ewa Chodakowska rusza z kolejnym biznesem. Na co tym razem postawiła trenerka?

Przepis nr 1: Jogurt z orzechami i sezamową nutą 490 kcal

Jogurt naturalny z bananemJogurt naturalny z bananem pinterest.com

Składniki:

  • banan - średnia sztuka [120g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
  • pasta sezamowa tahini - łyżka [14g]
  • kasza jaglana, sucha – 5 łyżek [50g]
  • orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]
  • gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
  • cynamon mielony - szczypta [1g]

Ugotuj kaszę na wodzie. Odcedź i wymieszaj kaszę z resztą składników. Przypraw.

Przepis nr 2: Owsianka z nektarynką 233kcal

Składniki:

  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
  • płatki owsiane – 2 łyżki [20g]
  • siemię lniane – łyżeczka [5g]
  • nektarynka – średnia sztuka [120g]

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i posyp zmielonym siemieniem lnianym.

Przepis nr 3: Ostry dorsz w pomidorach 570 kcal

Składniki:

  • dorsz, filet, świeży - porcja [150g]
  • cebula - 1 sztuka [70g]
  • pomidory, czerwone – średnia sztuka [200g]
  • seler korzeniowy - 1/2 sztuki [120g]
  • olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
  • sok ze świeżej limonki – 3 łyżki [20g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
  • ryż brązowy, surowy – 5 łyżek [50g]
  • ananas - 2 plastry [60g]
  • curry w proszku – 2 szczypty [2g]
  • chili w proszku – szczypta [1g]

Rybę umyj i pokrój w cząstki. Posyp przyprawami. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Dołóż rybę skrop delikatnie wodą. Duś pod przykryciem około 10 minut i dołóż cząstki pomidorków. Obrany seler zetrzyj na tarce, skrop sokiem i dodaj cząstki ananasa i jogurt. Rybę podaj z ugotowanym ryżem i sałatką z selera.
Na połowie każdej z pit rozłóż, rukolę, plasterki sera, awokado i papryki. Zwiń w rulony.

Przepis nr 4: Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką 205kcal

Składniki:

  • kefir, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
  • ogórek, wężowy – średni [120g]
  • rzodkiewka - 3 szt. [60g]
  • awokado – ¼ sztuki [35g]
  • olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
  • koper ogrodowy - łyżka [8g]
  • pieprz czarny - szczypta [1g]

Ogórek, rzodkiewki i awokado pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miseczki. Zalej kefirem. Przypraw. Wstaw na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posyp orzechami, koperkiem i miętą.

Przepis nr 5: Placki z cukinii 352 kcal

Placki z cukiniPlacki z cukini pinterest.com

Składniki:

  • cukinia – ½ średniej sztuki [150g]
  • marchew, obrana - mała [60g]
  • 1 jajko
  • mąka gryczana – łyżka [15g]
  • ser camembert – cienki plaster [20g]
  • olej rzepakowy – 3 łyżeczki [15g]
  • pieprz czarny - szczypta [1g]

Cukinię zetrzyj na tarce na szerokich oczkach. Odłóż na sitko na 15 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody na papierowych ręcznikach. Wymieszaj cukinię ze startą marchewką, roztrzepanym jajkiem i mąką. Przypraw. Placki smaż na oleju. Udekoruj plasterkami sera.

Przepis nr 6: Owsianka z granatem i migdałami 431 kcal

Składniki:

  • płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
  • granat – 2 łyżki [30g]
  • migdały – 2 łyżki [20g]
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu – kubek [180g]

Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem naturalnym i granatem. Posyp pokruszonymi migdałami.

Przepis nr 7: Kasza jaglana z warzywami 227 kcal

Składniki:

  • kasza jaglana – 2 łyżki [20g]
  • marchew – średnia sztuka [105g]
  • brokuły – ¼ sztuki [50g]
  • papryka czerwona – pół sztuki [75g]
  • olej rzepakowy – łyżka [10g]
  • sól – szczypta [1g]
  • pieprz – szczypta [1g]
  • kurkuma – szczypta [1g]

Ugotuj brokuły. Marchew i paprykę pokrój i podsmaż na patelni na oleju. Ugotuj kaszę. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą.

Przepis nr 8: Kurczak w tymianku z ryżem i surówką 529 kcal

Składniki:

  • ryż brązowy – 6 łyżek [60g]
  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry – porcja [150g]
  • papryka czerwona – pół sztuki [75g]
  • ogórek, świeży – połowa krótkiego [55g]
  • pomidory- pół małej sztuki [50g]
  • kapusta pekińska-miseczka [100g]
  • olej rzepakowy – 3 łyżeczki [15g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • sól – szczypta [ 1g]
  • tymianek suszony – łyżeczka [4g]

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Zamarynuj kurczaka w połowie oleju, tymianku, soli i pieprzu, a następnie umieść w rękawie do pieczenia. Dodaj do środka wodę przed zawiązaniem rękawa. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotuj surówkę pokrój paprykę, ogórek, pomidora, dodaj pozostałą oliwę, dopraw do smaku.

Przepis nr 9: Smoothie jarmużowe 266 kcal

Smoothie z jarmużuSmoothie z jarmużu pinterest.com

Składniki:

  • jarmuż – mała garść [20g]
  • awokado - 1/4 sztuki [35g]
  • kiwi – mała sztuka [80g]
  • banan – ½ średniej sztuki [60g]
  • siemię lniane – łyżeczka [5g]
  • mleko roślinne – szklanka [250g]

Zmiksuj wszystkie składniki.

Przepis nr 10: Sałatka z komosy i rzodkieki 357 kcal

Składniki:

  • komosa ryżowa – 5 łyżek [50g]
  • rzodkiewka – 3-4 sztuki [60g]
  • seler naciowy – 1 łodyga [30g]
  • orzechy nerkowca – 2 łyżki [20g]
  • sok z cytryny – 3 łyżki [21g]
  • ser feta – plasterek [20g]

Ugotuj komosę. Obierz i pokrój na cząstki warzywa. Wymieszaj warzywa z komosą, serem i dodaj orzechy. Skrop sokiem.

Przepisy na śniadanie rodem z Instagrama. Pyszne, proste i bardzo efektowne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.