10 porad eksperta na płaski brzuch
Jagody to owoce, które są bogactwem prozdrowotnych składników odżywczych. W tym małym owocu znajdują się m.in. antocyjany, procyjanidy oraz pektyny. Zawierają także witaminę C, witaminy z grupy B, karotenoidy, a także liczne sole mineralne. Jagody mają właściwości bakteriobójcze, działają przeciwzapalnie m.in. na śluzówkę jelit, ponadto korzystnie wpływają na wzrok oraz układ krążenia.
Pudding chia z jagodami pinterest.com
Sezon na jagody nie pozostał obojętny także Ewie Chodakowskiej, która przy okazji zamiłowania do tych owoców przygotowała 3 zdrowe oraz smaczne przepisy.
10 pomysłów na arbuza! Wypróbuj nasze przepisy na super dietetyczne przekąski i napoje arbuzowe
Przepis nr 1: Koktajl z jagód 294 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Przepis nr 2: Owsianka z jagodami 270 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane ugotuj na mleku, po ugotowaniu dodaj do nich truskawki i jagody.
Przepis nr 3: Pudding chia z jagodami 314 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mleko z połową miodu i nasionami chia a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin. Zmiksuj jagody z resztą miodu i połóż na wierzch puddingu.
Jagody są smaczne jako samodzielna przekąska, ale można je też dodać do posiłków takich jak owsianka, koktajl, pudding chia i... w odpowiedniej ilości pierogi - napisała Ewa Chodakowska.
Witaminowe shoty ekspresowo uzupełnią niedobory składników odżywczych. Wypróbuj nowe przepisy!