Najlepsze wegańskie źródła białka. Sprawdź, co jeść, by nie nabawić się niedoborów

Czy na diecie wegańskiej, możliwe jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka? Okazuje się, że tak - wystarczy tylko wiedzieć, co włączyć do swojego menu. Oto lista wegańskich produktów bogatych w białko.

Dieta wegańska, która jest odpowiednio zróżnicowana, z powodzeniem może pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko. Mitem jest, że każdy weganin cierpi na niedobory żelaza, wapnia i białka. Wprowadzając do swojego menu odpowiednie produkty, możesz cieszyć się pełnym zdrowiem nawet na diecie roślinnej.

Warzywa bogate w białko:

  • 1 awokado - 4,2 g białka
  • 1 szklanka (250 ml) różyczek brokuła - 5 g białka
  • 1 szklanka (250 ml) brukselki - 3,9 g białka

Owoce bogate w białko:

  • 1 granat - 4,7 g białka
  • 1 szklanka (250 ml) daktyli - 3,6 g białka
  • 1 pomarańcza - 1,2 g białka
  • 1 szklanka (250 ml) winogron - 1 g białka 

Rośliny strączkowe bogate w białko:

  • 1 szklanka (250 ml) tofu - 22 g białka
  • 1 szklanka (250 ml) czarnej fasoli - 39 g białka
  • 1 szklanka (250 ml) hummusu - 14,5 g białka

Orzechy i ziarna bogate w białko:

  • 1 łyżka tahini - 3 g białka
  • 1 łyżka nasion konopi - 3,3 g białka
  • 1 łyżka nasion Chia - 2 g białka
  • 1 łyżka masła orzechowego - 4 g białka

Mleko roślinne bogate w białko:

Zobacz także: Letni detox. 4 proste przepisy na wodę, która pomoże oczyścić organizm

Najpopularniejszy trening na Instagramie. Ćwicząc z tym jednym przyrządem wyrzeźbisz i ujędrnisz pośladki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.