Dieta wegańska, która jest odpowiednio zróżnicowana, z powodzeniem może pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko. Mitem jest, że każdy weganin cierpi na niedobory żelaza, wapnia i białka. Wprowadzając do swojego menu odpowiednie produkty, możesz cieszyć się pełnym zdrowiem nawet na diecie roślinnej.
Warzywa bogate w białko:
- 1 awokado - 4,2 g białka
- 1 szklanka (250 ml) różyczek brokuła - 5 g białka
- 1 szklanka (250 ml) brukselki - 3,9 g białka
Owoce bogate w białko:
- 1 granat - 4,7 g białka
- 1 szklanka (250 ml) daktyli - 3,6 g białka
- 1 pomarańcza - 1,2 g białka
- 1 szklanka (250 ml) winogron - 1 g białka
Rośliny strączkowe bogate w białko:
- 1 szklanka (250 ml) tofu - 22 g białka
- 1 szklanka (250 ml) czarnej fasoli - 39 g białka
- 1 szklanka (250 ml) hummusu - 14,5 g białka
Orzechy i ziarna bogate w białko:
- 1 łyżka tahini - 3 g białka
- 1 łyżka nasion konopi - 3,3 g białka
- 1 łyżka nasion Chia - 2 g białka
- 1 łyżka masła orzechowego - 4 g białka
Mleko roślinne bogate w białko:
Zobacz także: Letni detox. 4 proste przepisy na wodę, która pomoże oczyścić organizm
Najpopularniejszy trening na Instagramie. Ćwicząc z tym jednym przyrządem wyrzeźbisz i ujędrnisz pośladki