Lunchboxy do pracy. Nasze propozycje na zdrowe drugie śniadanie

Ilu z nas w pracy sięga po batoniki z automatów zamiast po zdrowe przekąski? Co najczęściej kupują dzieci w szkolnym sklepiku? A co zrobić, żeby zmienić niedobre przyzwyczajenia żywieniowe? Zmobilizować się do przygotowania pysznych i zdrowych drugich śniadań domowych.

Regularny posiłek jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu i smukłej sylwetki. Idąc do pracy, musisz wziąć ze sobą obiad, w najlepszym tego słowa znaczeniu. Przygotowaliśmy idealny lunchbox, który jest zdrowy i pyszny. Nie zapominajmy o tym, żeby zadbać o odpowiednią dawkę witamin, która zapewni energię na resztę dnia.

Tacos w dietetycznej wersji

Tym razem sięgnęliśmy aż do Meksyku i odchudziliśmy jeden z najbardziej popularnych fast foodów. Połączyliśmy nasze ulubione smaki i zdrowe produkty, dzięki którym bez żadnych wyrzutów sumienia będziesz mogła się zajadać. Przy okazji polecamy włączyć piosenkę Taco Hemingway, a gwarantujemy, że na bok pójdą wszystkie niezdrowe zapychacze, po które kusi częściej jesienną porą.

Składniki:
- tacos
- pierś z kurczaka
- pomidorki koktajlowe
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- awokado
- limonka 
- natka pietruszki
- kurkuma
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na samym początku pokrój kurczaka w kostkę. Przypraw solą, pieprzem oraz kurkumą i odłóż na chwilę. W następnej kolejności zajmij się krojeniem warzyw. Pokrój pomidory, cebulę, paprykę oraz awokado na drobne części. Kurczaka usmaż na patelni, żeby się zarumienił. Kiedy wszystkie produkty masz w zasięgu ręki, zacznij warstwowo układać w tacos. Na sam koniec połóż pietruszkę i skrop sokiem z limonki.

Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]



Komosa ryżowa z kurczakiem

Składniki:
- komosa ryżowa
- kurczak
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- papryka czerwona i zielona
- kukurydza
- natka pietruszki
- sok z limonki

Przygotowanie:
Wsyp do garnka dwie szklanki komosy ryżowej. Zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy napęcznieje. W międzyczasie zajmij się warzywami. Pokrój na cienkie paski czerwoną i zieloną paprykę oraz przygotuj garść kukurydzy. Następnie umyj i przypraw pierś z kurczaka. Usmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Na dnie lunchboxa wysyp komosę ryżową, ułóż warzywa i połóż pierś. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i ćwiartkę soku z limonki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.