Potrzebne składniki:
-400 ml mleka roślinnego
-pół szklanki kaszy jaglanej
-łyżka kakao
-pokruszone 3-4 ciastka owsiane
-garść orzechów ziemnych
-łyżka masła orzechowego
-6 daktyli
-łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko. Do zagotowanego mleka dodaj wypłukaną i przelaną wrzątkiem kaszę. Zabieg ten zniweluje gorycz. Gotuj przez 10 minut i na sam koniec dodaj kakao. Nie zapomnij o mieszaniu. Kaszę odstaw na 10 minut do lodówki. Na dnie słoika wysyp pokruszone ciastka owsiane. Drugą warstwę stanowi ostudzona kasza jaglana z kakao. Następnie dodaj garść orzechów ziemnych i masło orzechowe. Na sam koniec połóż daktyle i wysyp resztkę pokruszonych ciastek.
Prosty w wykonaniu, a w smaku nie różni się od popularnego batona. Koniecznie wypróbuj, smacznego!