Znakomite warzywo zimowe - cykoria

Jednym z mało znanych i rzadko wykorzystywanych w polskiej kuchni warzyw jest cykoria. To źródło wielu cennych właściwości odżywczych. Cykoria powinna wejść na stałe do naszego menu głównie z uwagi na pozytywny wpływ na nasz organizm, ale nie tylko.

Cykoria - co to jest?

Cykoria jest rośliną zaliczaną do zimowych sałat, co oznacza, że w sklepach znajdziemy ją w okresie od listopada do kwietnia. Przy zakupie należy szukać najbardziej białych główek cykorii, ponieważ zzieleniałe listki świadczą o tym, że pod wpływem światła cykoria stała się gorzka. Na nasze stoły śmiało mogą trafić główki kwiatu o średnicy 3-5 cm i długości około 15 cm. Hodowana jest bez dostępu do światła, czemu zawdzięcza biały kolor i charakterystyczny smak. Dzika cykoria przypomina wyglądem i smakiem sałatę.

Właściwości cykorii

Z uwagi na fakt, że cykoria jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, ma niską zawartość kaloryczną, będzie doskonałym elementem diety prozdrowotnej. W cykorii znajdziemy witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także pierwiastki takie jak potas, wapń, fosfor, siarka, cynk, żelazo, magnez i selen. Cykoria zawiera beta-karoten, błonnik i kwas foliowy. Dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym i odżywczym omawianego warzywa już w starożytności używano w charakterze rośliny leczniczej. Między innymi korzystnie wpływa na apetyt, poprawia trawienie, działa pozytywnie na wygląd włosów, skóry i paznokci, a zawartość antyoksydantów sprawia, że opóźnia procesy starzenia, walcząc z wolnymi rodnikami.
Zawarta w cykorii inulina jest naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę jelit, wzmacnia odporność organizmu i wspomaga wydalanie toksyn. Roślina ta wspiera produkcję czerwonych krwinek, pomaga w obniżaniu tzw. złego cholesterolu (LDL), reguluje poziom cukru we krwi oraz wspiera pracę wątroby, dzięki obecności w składzie warzywa lektucyny i laktukopikryny.

Jak jeść cykorię?

Najczęściej cykorię sałatową jada się na surowo, jako podstawę wielu sałatek. Dobrze komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, serem kozim, fetą i gorgonzolą. Same liście cykorii mogą posłużyć za zdrową przekąskę z samodzielnie wykonanym dipem.
Dobrym pomysłem na przyrządzenie cykorii jest zrobienie z niej zapiekanki z dodatkiem szynki dojrzewającej, masła, mąki, piwa, mleka, musztardy oraz przypraw - soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Najpierw cykorię gotujemy w osolonej wodzie przez pięć minut i w tym czasie robimy sos beszamelowy z masła, mąki, piwa, mleka, musztardy i przypraw. Po ugotowaniu cykorię kroimy na pół i każdą połówkę owijamy plasterkiem szynki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie polewamy wszystko sosem beszamelowym i zapiekamy w temperaturze 220 stopni Celsjusza w piekarniku.

Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka?

Kluczem do sukcesu przy sporządzaniu cykorii jest zakup warzywa o odpowiednim wyglądzie. Musi być ona biała, a główka niewielka. Przed przyrządzeniem, cykorię myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z wierzchnich liści i wycinamy gorzki głąbik.

Rozgrzewające złote mleko [HAPS FIT]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.