Tapioka po polsku

Z pewnością każdy z nas słyszał kiedyś o tapioce. Jednak wciąż niewiele osób wykorzystuje ją w swojej kuchni i zdaje sobie sprawę z jej właściwości. Czym właściwie jest? Jak wpływa na organizm? W jaki sposób najlepiej ją podawać?

Tapioka – co to jest?

Tapioka to po prostu produkt skrobiowy otrzymywany z manioku czyli krzewu, który rośnie m.in. w Brazylii, Paragwaju czy Indiach. Jest on najpopularniejszą rośliną w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Maniok na tych kontynentach można porównać do polskiego ziemniaka, który może być podstawą wielu dań. Tapioka występuje w formie kaszy, której ziarenka mogą być różnej wielkości. Jest ona lekkostrawna, więc może być włączona do diety dzieci i osób z problemami żołądkowymi takimi jak wrzody, a także tych w podeszłym wieku. Tapioka wciąż jednak nie jest powszechna w polskich sklepach. Raczej nie znajdziemy jej na półkach marketów. Najlepiej szukać w sklepach internetowych lub tych z żywnością ekologiczną, orientalną czy egzotyczną.

Tapioka – właściwości

Warto zwrócić uwagę na dobroczynne właściwości tapioki. Nie tylko jest lekkostrawna i hipoalergiczna, dzięki temu niemal nie istnieją przeciwwskazania przed włączeniem jej do diety. Nie zawiera glutenu, więc osoby chore na celiakię nie muszą się jej obawiać. Jest świetna również dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ ma bardzo mało kalorii, a jako produkt roślinny mogą spożywać ja weganie i wegetarianie. Tapioka nie zawiera cholesterolu, a jej główne składniki to łatwo przyswajalne węglowodany.

Przechowywanie i przygotowanie

Kiedy już uda nam się znaleźć i kupić tapiokę należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Choć w takiej postaci może wytrzymać nawet 2 lata, warto oczywiście zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia. Przed gotowaniem tapiokę najlepiej namoczyć. Do jej gotowania używamy wody lub mleka, ale możemy również ugotować ją bezpośrednio w potrawie.

Tapioka w kuchni

Tapioka w kuchni może mieć różnorodne zastosowanie. Wykorzystuje się ją do zup i sosów, ale również do deserów, pieczywa czy przekąsek w formie chipsów lub ciastek. Ma właściwości zagęstniające, ponieważ wchłania płyny i zwiększa swoją objętość w czasie gotowania. Jeśli potrzebujemy zagęstnika najlepiej użyć drobnych kuleczek. Trochę większe będą dobre do wypieków.

Pudding z tapioki

Z racji na konsystencję i właściwości tapioki można przygotować z niej smaczny i zdrowy pudding. Potrzeba do niego ¼ szklanki tapioki (najlepiej drobnych granulek), 400 ml dowolnego mleka (świetnie sprawdza się mleko kokosowe), aromatu waniliowego lub kawałka laski wanilii oraz 2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego. Najpierw przygotowujemy mleko w rondelku, a kiedy zacznie się ono gotować dodajemy tapiokę. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut w przypadku drobnych kuleczek i 40 minut gdy wybierzemy większy granulat. Co kilka minut mieszamy tapiokę, by pudding nie przypalił się i nie przywarł do dna rondelka. Kiedy kuleczki będą całkowicie przezroczyste tapioka będzie gotowa. Wanilię i cukier lub syrop klonowy najlepiej dodać już na początku gotowania. Po przyrządzeniu deser powinien być płynny. Najlepiej odstawić go na jakiś czas, by trochę zgęstniał. Oczywiście taki pudding można przygotować na kilka sposobów, np. dodając do niego czekoladę lub przyozdabiając ulubionymi owocami.
Choć tapioka mogłaby się wydawać egzotycznym produktem niepasującym do polskiej kuchni, można przygotować z niej naprawdę sporo dań w naszych warunkach. Na dodatek jest zdrowa, lekka i mogą spożywać ją niemal wszyscy.

Więcej o:
Skomentuj:
Tapioka po polsku
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX