Migdały jako element superżywności

Migdały to jedne z najsmaczniejszych orzechów, choć taka kwalifikacja jest błędna. Mają wiele walorów odżywczych i można je spożywać na różne sposoby. Czy jednak ich obecność w naszym codziennym jadłospisie nie zagraża naszej wadze? Ile kalorii mają migdały i jakie wartości ze sobą niosą?

Migdały to nie orzechy

Właściwie migdały nie są orzechami, ale pestkami owoców migdałowca pospolitego - drzewa rosnącego na Dalekim Wschodzie, ale również w krajach basenu Morza Śródziemnego, w Portugalii, Kalifornii, Szwajcarii czy na Kaukazie. W Polsce są natomiast rzadko spotykane, ponieważ nie przetrwałyby mrozów. W zamian sadzi się i uprawia migdałowca karłowatego.
Migdały obecne na naszych stołach pochodzą z odmiany słodkiej migdałowca pospolitego. To z nich wyrabia się słodki marcepan, jak i olejki stosowane do pielęgnacji urody. Migdały gorzkie używane są zaś do produkcji aromatów i w przemyśle farmaceutycznym.

Migdały - co zawierają?

Spożywanie migdałów jest zalecane w zasadzie wszystkim, ponieważ to produkty bardzo zdrowe. Są cennym źródłem magnezu, który korzystnie oddziałuje na pracę serca. Zalicza się je do tzw. super-żywności, czyli najzdrowszych produktów żywnościowych świata.
W 20 procentach migdały składają się z białka. Powinny więc być niezbędnym elementem diety wegetarianów. Najważniejsze pozostaje jednak to, że migdały zawierają wiele składników mineralnych: magnezu, wapnia, cynku, potasu czy fosforu. W ich składzie znajdziemy także witaminę E, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy. Są źródłem fenyloalaniny, czyli aminokwasu korzystnie wpływającego na układ nerwowy. Migdały zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz nierozpuszczalny błonnik.
Migdały mają korzystny wpływ na nasz organizm. Dzięki zawartości magnezu i witaminy E wpływają pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zespołu metabolicznego i cukrzycy. Pomimo wysokiej kaloryczności, pomagają w odchudzaniu, ponieważ hamują apetyt i zapewniają uczucie sytości. Poza tym wzmacniają połączenia między neuronami, chroniąc mózg przed uszkodzeniem. Jednocześnie pobudzają tworzenie nowych komórek mózgu. Migdały w diecie są ważne dla wzmocnienia układu immunologicznego oraz dla dobrego wzroku.

Ile kalorii mają migdały?

Jedynym problemem w przypadku migdałów jest to, że są wysokokaloryczne. Skoro migdały składają się w 50 proc. z tłuszczu, to jest to całkowicie naturalne. Ile kalorii mają migdały? Szacuje się, że w 100 g tego produktu jest około 590 kcal. Ile migdałów można zjeść zatem dziennie, aby nie przytyć? Dietetycy twierdzą, że nie więcej niż 30 sztuk.

Jak uprażyć migdały?

Jedną z najsmaczniejszych wersji migdałów są migdały prażone. Choć obróbka cieplna tego rodzaju niszczy wiele substancji odżywczych, to walory smakowe takich migdałów są doceniane przez wielu smakoszy. Bardzo łatwo je przygotować. Około 1 szklankę migdałów należy wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć na średnim ogniu, nie zapominając cały czas o mieszaniu migdałów drewnianą łyżką. Takie migdały są miękkie i mają piękny aromat.

Smoothie bananowo-czekoladowe. Szybki przepis na energetyczny koktajl [WIDEO]



Więcej o:
Copyright © Agora SA