Zdrowy, piękny i pożyteczny rozmaryn

Rozmaryn to zimozielona roślina pochodząca z okolic Morza Śródziemnego, jednak obecnie uprawiana praktycznie na całym świecie. I chociaż dzisiaj nie przypisujemy jej, tak jak dawniej, magicznego znaczenia, to chętnie uprawiamy ją w naszych ogrodach i domach.

Rozmaryn – właściwości lecznicze i inne

Ta piękna roślina swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza cennym, zawartym w niej substancjom, rozmarynie, kwasowi rozmarynowemu, flawonoidom, garbnikom oraz di-terpenom. Dzięki nim rozmaryn działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i pobudzająco, wzmacnia naczynia włosowate, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka, pobudza czynność wydzielniczą i poprawia trawienie, wspomaga leczenie chorób wątroby, jelit i pęcherzyka żółciowego.

To nie wszystko – ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Panuje też powszechna opinia, że ekstrakty zawierające antyoksydanty pozytywnie wpływają na proces uczenia się i zapamiętywania oraz minimalizują objawy łagodnej postaci demencji. Ma również pozytywny wpływ na zdrowie oczu, gdyż zawiera kwas karnozowy chroniący przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Oprócz tego rozmaryn jest oczywiście niezastąpiony w kuchni i gospodarstwie domowym.

Rozmaryn – do czego stosować i w jakiej formie?

Zastosowań rozmarynu jest bez liku, począwszy od kuchni, poprzez kosmetykę, aż po leczenie niektórych dolegliwości. Dzięki właściwościom przeciw utleniającym, a co za tym idzie odmładzającym, roślinę tę wykorzystuje się do produkcji różnego rodzaju kremów i olejków. Przykładem domowego zastosowania jest między innymi kąpiel z dodatkiem kilku świeżych gałązek, co znakomicie obniży stres i napięcie, naładuje energią i nada skórze gładkość. Włosy zyskają blask i ochronę przed łupieżem, jeśli zastosujemy płukankę z rozmarynu, z kolei jako dodatek do olejku roślina ta pomoże w walce z cellulitem.

Rozmaryn można też stosować wewnętrznie, w formie herbatki czy naparu, w celach leczniczych, we wspomnianych wyżej dolegliwościach. Często aplikuje się je również osobom przeziębionym, zakatarzonym i kaszlącym, czy chorującym na koklusz i zapalenie oskrzeli. Skutki uboczne w przypadku tego zioła występują bardzo rzadko, warto jednak wiedzieć, że ma ono wpływ na cykl menstruacyjny i kobiety w ciąży powinny go unikać.

Rozmaryn – zastosowanie w gospodarstwie domowym

Z uwagi na swój atrakcyjny wygląd przez cały rok, rozmaryn może stać się efektowną ozdobą naszej kuchni. Walory dekoracyjne będzie też posiadać flakon z oliwą, jeśli włożymy do niego gałązkę świeżej rośliny, ponadto zyskamy olej o niepowtarzalnym aromacie. Nawet zwykły biały drink zamieni się w coś wyjątkowego, jeśli dorzucimy do szklanki gałązkę świeżego rozmarynu.

Oprócz atutów natury estetycznej czy zapachowych i smakowych, rozmaryn posiada także właściwości bardzo praktyczne. Połączony z innymi ziołami w formie suszu, umieszczony w płóciennym woreczku w szafie, skutecznie zniechęci mole i nada ubraniom piękny zapach. Sprawdzi się także w walce z komarami i kleszczami. Trzeba w tym celu zaparzyć herbatkę z rozmarynu, połączyć z sokiem z cytryny, przelać do atomizera i rozpylić.

Rozmaryn – zastosowanie w kuchni, czyli do czego dodajemy rozmaryn

Cechą wyróżniającą to zioło jest zdecydowany leśny aromat. Z tego względu używa się go przede wszystkim jako przyprawy do mięs – wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, w postaci smażonej, pieczonej czy grillowanej, jak również do ryb, zup i sosów. Dobrze komponuje się też z warzywami, takimi jak ziemniaki, szparagi, fasola, cukinia, kalafior oraz z pieczywem. Wystarczy do pieczonego w domu chleba czy pizzy dodać rozmaryn, aby zyskać niepowtarzalny, śródziemnomorski charakter.

Rozmaryn, przyprawa bardzo ważna w kuchni śródziemnomorskiej, nadaje potrawom specjalny aromat, dlatego nawet zwykła zapiekanka z warzyw i makaronu, przyprawiona tym specjałem, sprawi wrażenie pochodzącej z Grecji czy Włoch. Zupełnie nowy smak będą też miały zapiekane ziemniaki, jeśli przyprawimy je właśnie rozmarynem. W bardziej wykwintnej wersji warto zestawić to zioło na przykład z serem, sałatą i owocami. Rozmaryn często łączymy z innymi ziołami, tymiankiem, liściem laurowym czy majerankiem. Trzeba go jednak dawkować ostrożnie, ponieważ ze względu na intensywny zapach i smak może zdominować całą potrawę.

Rozmaryn. Jak hodować?

Tę roślinę możemy uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie czy w domu. Ponieważ jednak pochodzi ona z obszarów ciepłych i słonecznych, trzeba jej zapewnić podobne warunki. W ogrodzie rozmaryn powinien rosnąć z pełnym słońcu, w dobrze przepuszczalnej glebie. Najlepszą porą do sadzenia jest kwiecień, gdyż roślina ma wtedy dość czasu, aby dobrze ukorzenić się przed zimą.

Uprawiany w doniczce rozmaryn również powinien mieć zapewniony dostęp światła słonecznego. Latem można go nawet wynosić bezpośrednio na słońce. Roślina doniczkowa powinna być co roku przesadzana i to do coraz większego naczynia. I w przypadku uprawy w ogrodzie, i w przypadku uprawy w doniczce, rozmaryn należy przycinać i nie przesadzać z podlewaniem. Nadmiar wody zaszkodzi bowiem tej roślinie bardziej niż jej brak. Jeśli natomiast dobrze o nią zadbamy, odpłaci nam efektownym wyglądem i pięknym aromatem.

Miss Polski Magdalena Bieńkowska: "Uwielbiam ćwiczenia kardio i sporty wodne..."

Więcej o:
Copyright © Agora SA