Insulina - niezbędny lek dla cukrzyków

Insulinoterapia, czyli leczenie z zastosowaniem insuliny jest koniecznością dla wielu pacjentów chorujących na cukrzycę. Jak podaje się insulinę i czy wpływa ona na masę ciała człowieka?

Insulina - co to jest?

Insulina to hormon produkowany przez trzustkę, a właściwie jej komórki B wysp Langerhansa. Jednocześnie insulina to także lek, jaki stosowany jest przy cukrzycy. Do niedawno pozyskiwano go z trzustek wołowych i wieprzowych, a obecnie stosowana jest insulina ludzka, którą koncerny farmaceutyczne otrzymują technikami inżynierii genetycznej.
Za ciekawostkę można uznać fakt, że insulina to także nielegalny środek dopingujący, który stosowany jest w sporcie i kulturystyce.

Co robi insulina?

Na pytanie, jak działa insulina, należy odpowiedzieć, że reguluje ona szybkość, z jaką tkanki pochłaniają glukozę. Zadaniem tego hormonu lub leku insuliny jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Jeśli w organizmie człowieka występuje niedobór insuliny lub trzustka w ogóle jej nie wytwarza, następuje zwiększenie poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do rozwoju powszechnie występującej na całym świecie cukrzycy typu II. Insulina wzmaga syntezę białka, ponieważ przyspiesza dostarczanie aminokwasów oraz bierze aktywny udział w przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcze.
Pacjent chorujący na cukrzycę ma upośledzone wydzielanie cukru przez trzustkę. Niekiedy organ ten nie dostarcza insuliny w wystarczającej ilości. W wyniku tego glukoza gromadzi się w krwioobiegu, a u chorego stwierdza się zwykle cukrzycę typu II. Najpierw taki pacjent leczony jest lekami doustnymi i zalecana jest na określony czas zmiana diety. Natomiast w cukrzycy typu I leczenie rozpoczyna się od razu od insuliny, ponieważ trzustka w ogóle jej nie wydziela.

Cukrzyca ciążowa a insulina

Cukrzyca może pojawić się po raz pierwszy także u kobiet w ciąży. W takim przypadku nigdy nie podaje się leków doustnych, ale zaleca się zmianę diety, celem wyrównania poziomu glukozy we krwi. Jeśli się to nie uda, stosowana jest insulina, najczęściej w małych dawkach, które przynoszą oczekiwane rezultaty.

Jak podawać insulinę?

Insulina występuje w postaci roztworu, przeznaczonego do wstrzyknięcia domięśniowo. Jak wstrzykiwać insulinę poprawnie? Najłatwiej z wykorzystaniem specjalnych, niewielkich urządzeń - penów, które odmierzają w prosty sposób insulinę z opakowania i pozwalają na jej łatwe podanie pacjentowi. Zastrzyk może wykonać dowolna, nawet nieprzeszkolona osoba albo sam pacjent.
Czy ważny jest czas, w którym podaje się insulinę? Czy podawanie insuliny powinno następować przed, czy po posiłku? Lekarze są zgodni, że lek musi zostać podany na 30-45 minut przed jedzeniem, ponieważ insulina po wstrzyknięciu w skórę krystalizuje się, a jej kryształki rozpuszczają się bardzo wolno. Hormon osiąga najwyższe stężenie we krwi po około 1,5-2 godzinach od podania.
W przypadku analogów insuliny ludzkiej, jej kryształki rozpuszczają się szybciej pod skórą, dlatego lek zadziała szybciej, a zastrzyk można zrobić nawet po 15 minutach od spożycia posiłku.

Sylwia Nowak: "Już od 4 lat staram się jeść zdrowo, ale nie jestem na żadnej diecie"


 



Więcej o:
Copyright © Agora SA