Witamina B17 - niekonwencjonalny lek na raka?

Redakcja
22.06.2017 13:56
witamina B17

witamina B17 (google.pl/imagres)

Witamin z rodziny "B" jest wiele, ale mało kto zna witaminę B17. Tak naprawdę nie jest to witamina, tylko amigdalina, nazywana również letril lub laetrile. W niektórych krajach amigdalin jest uznawana za niekonwencjonalny lek na nowotwory różnego typu. Czy rzeczywiście jest to środek mogący zastąpić chemio i radioterapię, dający nadzieję dla nieuleczalnie chorych pacjentów onkologicznych?
Witamina B17 - na co działa?

Amigdalina nazywana witaminą B17 jest organicznym związkiem, zaliczanym do grupy glikozydów, który występuje w wielu roślinach, w tym w pigwie, morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach. Ma specyficzny, gorzki smak i aromat. W najwyższym stężeniu witamina B17 występuje w pestkach migdałowca, stąd też i nazwa amigdalina - z łaciny Amygdalus communis.
Opinie o skuteczności działania amigdaliny są podzielone. Jeszcze do niedawna produkowano na jej bazie Laetrile - syntetyczną pochodną amigdaliny, czyli glukuronid nitrylu kwasu migdałowego. Specyfik ten został jednak wycofany ostatecznie z rynku przez amerykańską Agencję Żywności i Leków - FDA, ze względu na brak dowodów jego skuteczności działania przy jednoczesnym wysokim ryzyku zatrucia cyjankiem. Obecnie amigdalina jest dostępna głównie w sklepach zielarskich, w postaci gorzkich migdałów lub gorzkich jąder pestek moreli, rzadziej będzie to witamina B17 w tabletkach. Cena za 500 g migdałów czy pestek moreli waha się w przedziale od 30 do 50 zł.

Witamina B17 - na co pomaga?

Według zwolenników witaminy B17 jest ona skutecznym lekiem na raka. Po spożyciu, pod wpływem reakcji enzymatycznym w układzie pokarmowym człowieka, amigdalina rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór (kwas pruski). Cyjanowodór w nadmiernych ilościach może prowadzić do zatrucia. Dlatego trzeba przyjmować amigdalinę zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Ponoć dzięki niej, następuje uwolnienie trującego cyjanowodoru wyłącznie w komórkach nowotworowych. W zdrowych znajduje się enzym rodanaza, który nie pozwala na jego uwolnienie. Właściwości antynowotworowe witaminy B17 nie zostały dotychczas potwierdzone na drodze naukowej, ale znane są przypadki stopniowego zmniejszania objętości guza przy przyjmowaniu amigdaliny. Pozwala ona na ustąpienie dolegliwości bólowych związanych z chorobą.

Witamina B17 - jak stosować?

Dawkowanie witaminy B17 musi być rozważne, ponieważ w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko zatrucia cyjanowodorem. Najlepiej wcześniej zasięgnąć opinii lekarza, zwłaszcza jeśli pacjent cierpi na choroby układu krążenia. Preparaty zawierające amigdalinę obniżają ciśnienie krwi. Często w medycynie niekonwencjonalnej witamina B17 nie tylko jest podawana jako lek antynowotworowy, ale stosowana jest również w terapii profilaktycznej. Lekarze odradzają, aby zamienić konwencjonalne leczenie onkologiczne i podjąć się wyłącznie alternatywnej metody leczenia nowotworów z użyciem witaminy B17. Może mieć to tragiczne konsekwencje. Pacjenci ze zmniejszonym wchłanianiem z przewodu pokarmowego, w ogóle nie powinni sięgać po witaminę B17 z uwagi na występowanie wielu przykrych objawów niepożądanych, m.in. bólu brzucha, zgagi czy niestrawności.

Szybki przepis na energetyczny koktajl z owocami

Zobacz także
  • chia Nasiona chia - kulinarny hit sezonu
  • kukurydza Kukurydza - popularne zboże na świecie
  • insulina Insulina - niezbędny lek dla cukrzyków
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX