Nasiona chia - kulinarny hit sezonu

Nasiona chia cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego - są bardzo zdrowe i można przyrządzić z nich pyszne desery idealne dla osób chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jakie mają właściwości te niezwykłe nasiona? W jakiej postaci je spożywać?

Chia – co to jest?

Chia to szałwia hiszpańska. Roślina ta pochodzi z Gwatemali i Meksyku, a jej właściwości zdrowotne wykorzystywane są od wieków. Najpierw doceniły je plemiona Azteków w Meksyku, a obecnie korzysta z nich cały świat. Nasiona te są bogate w kwasy omega – 3 i omega - 6, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, błonnik i wiele innych pożytecznych składników.

Nasiona chia – właściwości

Nasiona chia mają szereg dobroczynnych właściwości. Dzięki bogatej zawartości wapnia mogą być źródłem tego pierwiastka dla osób, które nie spożywają mleka. Zawarty w nich błonnik jest natomiast składnikiem napędzającym pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie wspomagającym odchudzanie. Co ważne, nasiona chia regulują stężenie cukru we krwi i spowalniają jego wchłanianie Dlatego też są polecane diabetykom. Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe, czyli absorbują wodę. Dzięki temu utrudniają odwodnienie organizmu. Są więc bardzo dobre dla sportowców. Ponadto nasiona chia poprawiają pamięć, pomagają unormować nastrój, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, wzmacniają kości, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, opóźniają proces starzenia dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają odporność.

Nasiona chia – ile dziennie

Nasiona chia można spożywać w różnych postaciach. Warto robić to regularnie, jeśli chcemy poprawić kondycję swojego organizmu. Dawkowanie tych nasion należy dopasować do wieku. Dzieciom i młodzieży do 18 lat zaleca się do 4,5 g nasion chia dziennie, natomiast dorośli mogą spożyć ok. 15 g tych nasion. Chia można kupić w postaci całych, jak i zmielonych nasion. Warto zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia. Lepiej, by był on dłuższy, ponieważ raczej nie wykorzystamy całych nasion za jednym razem. Często te o krótszej dacie ważności są tańsze. Można znaleźć je w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych marketach, a także zamówić w Internecie. Sklepy internetowe często oferują wiele promocji i niższe ceny w stosunku do tych w sklepach stacjonarnych.

Kokosowy pudding chia

Na bazie chia można stworzyć smaczne, zdrowe i sycące desery. Bez wątpienia należy do nich prosty w przygotowaniu pudding kokosowy. Do jego wykonania potrzebne będą: 4 czubate łyżki nasion chia, 500 ml mleka kokosowego (lub 400 ml mleka kokosowego i 100 ml innego mleka), 2 łyżki syropu z agawy, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub świeżą wanilię oraz dowolne świeże owoce do podania. Mleko, ziarna chia, ekstrakt waniliowy i syrop z agawy dodajemy do miski i intensywnie mieszamy trzepaczką. Po uzyskaniu jednolitej masy (po ok. 2 minutach intensywnego mieszania) wszystko przelewamy do mniejszych naczyń (szklanek lub słoiczków) i odstawiamy do lodówki. Pudding najlepiej zrobić wieczorem i chłodzić go całą noc. Wówczas wszystkie składniki się „przegryzą”, a masa nabierze odpowiedniej konsystencji. Po wyjęciu z lodówki pudding przyozdabiamy ulubionymi owocami. Można go również polać słodkim syropem lub podać z konfiturą. Tak przygotowany deser jest gotowy do zjedzenia.
Pudding to najpopularniejszy deser z nasion chia, ale można wykorzystać je również do zrobienia innych smakołyków, takich jak ptasie mleczko, chleb, koktajl czy owsianka. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Warto spożywać je regularnie.

Chia fresca. Naturalny dopalacz dla organizmu [HAPS FIT]

Więcej o:
Copyright © Agora SA