Mleko migdałowe - nowatorski produkt w naszej kuchni

Podstawą diety ważnej dla zdrowia kości, stawów i zębów jest mleko. W większości polskich domów pije się mleko krowie, a jeśli któryś z domowników ma uczulenie na laktozę i jej pochodne, zastępuje się je mlekiem np. kozim czy sojowym, zwłaszcza jeśli chce się prowadzić dietę wegetariańską. Istnieje również mleko migdałowe. Jak można go używać w swojej kuchni?

Czym jest mleko migdałowe - skład i wartości odżywcze

Mleko migdałowe pochodzi z migdałów, ma lekko orzechowy, delikatny smak i zapach. Zaliczane jest do grupy mlek roślinnych. Jest produktem powstałym z orzechów, poprzez ich moczenie, zmielenie i przesączenie przez gazę lub sito. W wyniku takich procesów powstaje produkt mleczny pozbawiony laktozy, lekko strawny, bez białek mleka, które często są alergenem. Jest mniej przetworzonym mlekiem, bogatym w mikro i makroelementy.

Ile kalorii ma mleko migdałowe?

100 ml mleka migdałowego zawiera około 37 kcal, o ile jest to naturalne, niedosładzane mleko migdałowe. Dla porównania w mleku krowim (2 proc.) będzie już 49 kcal na 100 ml.

Czy mleko migdałowe jest zdrowe?

Mleko migdałowe jest ogromną skarbnicą przeróżnych wartości odżywczych. Spożywając je regularnie, możemy dostarczyć do naszego organizmu liczne składniki mineralne, w tym potas, jak i witaminy oraz cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajduje się w nim wysoka zawartość witaminy E, uznawanej za silny, naturalny przeciwutleniacz, o działaniu antyoksydacyjnym.
Z drugiej strony w mleku migdałowym naturalnym jest niewiele cukru. Omawiane mleko zawiera białka roślinne, które nie powodują zgagi i nie podrażniają żołądka. Migdałowe mleko jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym wapnia, magnezu i żelaza. Zawiera ono witaminę B2 - ryboflawinę, odpowiadającą za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowy stan wszystkich błon śluzowych.

Picie mleka migdałowego w zastępstwie mleka krowiego czy koziego to dobry pomysł w przypadku osób prowadzących dietę wegetariańską oraz pacjentów uczulonych na laktozę. Polecane jest z uwagi na bogactwo wartości odżywczych chorym na choroby układu sercowo-krążeniowego, dla cukrzyków, jak i osób odchudzających się. Mleko migdałowe przyczynia się do obniżenia poziomu ogólnego cholesterolu, jak i obniżenia frakcji LDL (zły cholesterol), na rzecz podwyższenia frakcji HDL (dobry cholesterol). Z tego względu mleko migdałowe i przepisy, w których jest ono dodawane, będą polecane dla chorych na miażdżycę i cierpiących na chorobę wieńcową.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Wiemy już, jak zdrowe i smaczne jest mleko migdałowe. Jak zrobić takie mleko w zaciszu swojego domu? Nie jest to trudne, a dzięki temu możemy sporo zaoszczędzić. Do jego przygotowania potrzebujemy około 100 g migdałów i około 1 litra przegotowanej wody. Przydadzą się jeszcze blender, gaza lub lignina oraz dwa naczynia. Migdały wrzucamy do miski i zalewamy na noc wodą. Następnie odcedzamy je i wylewamy wodę. Namoczone orzechy łatwiej rozdrobnić przy użyciu blendera. W misce prócz orzechów powinny znaleźć się cztery szklanki przegotowanej wody. Całość blendujemy, a następnie przelewamy przez gęstą ściereczkę lub ligninę. Oczka gazy nie powinny być za duże. Tak przygotowane mleko migdałowe jest gotowe do spożycia i można je przechowywać w lodówce około 2 dni.

Mleko migdałowe - przepisy

Z powodzeniem można dodawać mleko migdałowe do przepisów na owsiankę, do słodkich wypieków czy jako dodatek do kawy. Można śmiało wykorzystywać je jako zamiennik mleka krowiego.

Chia fresca. Naturalny dopalacz dla organizmu [HAPS FIT]

Więcej o:
Skomentuj:
Mleko migdałowe - nowatorski produkt w naszej kuchni
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX