Zapiekanka makaronowa - pomysł na pyszne danie

Obiady jadamy codziennie. Nic dziwnego więc, że czasem brakuje nam już pomysłów na jakieś ciekawe danie, a przecież ciężko stale jadać to samo. Jeśli mają do Ciebie wpaść przyjaciele czy rodzina, albo po prostu chcesz zrobić coś smacznego dla siebie, sprawdź jakie cuda można wyczarować z makaronu! Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szynką, warzywami, tuńczykiem - zobacz nasze propozycje i wybierz coś dla siebie!

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa to pożywny sposób na głód – świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Żeby jednak zachować odpowiednie proporcje między wszystkimi rodzajami składników, do makaronu koniecznie trzeba dodać jakieś mięso. Najpopularniejszy jest kurczak! W ten sposób może powstać na przykład:
- zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
- zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarami
- zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem
- zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami.
Jeśli chodzi o tą ostatnią opcję, warzywa które dodamy do dania mogą być naprawdę rozmaite – w zależności od tego, co najbardziej lubimy. Najlepiej wykorzystać w tym celu paprykę (czerwoną, żółtą lub zieloną, albo wszystkie trzy rodzaje), cebulę, czosnek i natkę zielonej pietruszki. Niektórzy polecają też inne warzywa, na przykład marchew czy brokuły, które równie dobrze mogą być jedynym, warzywnym dodatkiem do makaronu i mięsa.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa niekoniecznie musi być przygotowana z kurczakiem – można również wykorzystać mielone mięso wieprzowe czy wołowe, albo mięso z indyka. Wystarczy podsmażyć je z cebulą na patelni, doprawiając sola i pieprzem, a następnie dodając do niego na przykład puszkę rojonych pomidorów. Wszystko razem gotujemy, a później umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, nakładając warstwą na przygotowany wcześniej (ugotowany według przepisu) makaron. Do tego dodajemy jeszcze ewentualnie dowolne warzywa, a następnie posypujemy startym serem (najlepiej na dużych oczkach, ale to akurat sprawa dowolna). Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 0 minut w 180 stopniach.
Warto wiedzieć, że jeśli chodzi o warzywa, można wykorzystać ich wiele, by mogła powstać:
- zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i mielonym mięsem
- zapiekanka makaronowa z brokułami i mielonym mięsem
- zapiekanka makaronowa z pieczarkami i mielonym mięsem
- zapiekanka makaronowa z cukinią i mielonym mięsem
- zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami mrożonymi (można wykorzystać gotowe warzywa na patelnię).
Oczywiście, najlepszy makaron do wykonywania tego typu zapiekanek to penne. Zamiast żółtego sera można użyć śmietany (albo jednego i drugiego). Może też powstać zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym – wystarczy tylko go przygotować i zalać nim całość. Jak go zrobić? Potrzebujemy następujących składników:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i używamy trzepaczki, żeby je połączyć. Następnie wlewamy do mieszanki mleko, cały czas podgrzewając w rondelku i mieszając. Gdy całość zacznie gęstnieć, doprawiamy sos i a po doprowadzeniu do wrzenia zdejmujemy go z ognia i wlewamy do naczynia żaroodpornego, na makaron.

Produkty, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i masz je w zasięgu ręki [fitNEWS]

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.