Lasagne w wersji light? To możliwe!

Jedno z ulubionych dań Polaków pochodzące z kuchni włoskiej - lasagne, czyli zapiekanka makaronowa przekładana nadzieniem mięsnym z sosem bolognese i sosem beszamelowym, potrafi być prawdziwą bombą kaloryczną. Można ją jednak przyrządzić w wersji odtłuszczonej, a nawet wegetariańskiej, pozbawiając to danie sporej dawki energetycznej. Jak to zrobić?

Lasagne - przepis tradycyjny

Tradycyjną lasagne przygotowujemy z płatów makaronu, które gotujemy w osolonej wodzie przez maksymalnie 3-5 minut, z mięsa mielonego, duszonej cebuli, pomidorów i koncentratu pomidorowego oraz z sosu beszamelowego, który robi się z masła, mąki, mleka oraz gałki muszkatołowej, soli i pieprzu do smaku. Na dno naczynia do zapiekania kładziemy najpierw makaron, później beszamel, na to sos bolognese z mięsem oraz warstwę tartego sera. Później kolejne warstwy powtarzamy co najmniej dwukrotnie, aż powstanie prawdziwy tort lasagne. Przepis na lasagne z mięsem mielonym jest łatwy do wykonania, choć czasochłonny. Makaron lasagne można układać w naczyniu żaroodpornym bez gotowania, ale należy go posolić, ponieważ w przeciwnym przypadku lasagne z mięsem straci swój smak.

Przepis na lasagne z mięsem mielonym, w sosie bolognese jest wysoce kaloryczny. Tylko w 100 gramach takiej potrawy jest około 130 kcal, z czego 5 g to sam tłuszcz, 16 g węglowodany, 8 g białko i 1 g błonnik. Standardowa porcja lasagne z mięsem i sosem waży jakieś 250-270 gram i ma ponad 300 kcal. Jak ją odchudzić?

Przepis na lasagne w wersji dietetycznej

Lasagne ze szpinakiem zamiast mięsa mielonego, czy też lasagne z kurczakiem będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników tej potrawy kuchni włoskiej, którzy jednak dbają o swoją linię lub odchudzają się. Przepis lasagne wegetariańskiej rzecz jasna nie zawiera mięsa, będzie więc pozbawiony dużej dawki tłuszczu.
Można zrobić lasagne z mięsem, ale wykorzystać do tego celu nie mięso wieprzowe czy wołowe, ale z kurczaka lub indyka. Bardzo ważna przy przygotowywaniu lasagne odtłuszczonej będzie rezygnacja z żółtego sera lub radykalne zmniejszenie jego ilości w potrawie. Dobrze by było również zastąpić kaloryczny makaron z białej mąki makaronem własnej roboty z mąki pełnoziarnistej. Taki makaron robi się z mąki pełnoziarnistej - 150 gram, 1 jajka, 2 łyżek wody i soli jako przyprawy do smaku. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wlewamy wodę i dosypujemy sól, a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i kroimy w kształt makaronu do lasagne.

Wartość energetyczna całego ciasta pełnoziarnistego makaronowego na lasagne wynosi 620 kcal, podczas gdy przy białym makaronie ta sama ilość makaronu to 1750 kcal. Do jednej tradycyjnej lasagne zużywa się połowę opakowania makaronu, co oznacza ładunek energetyczny w postaci 875 kcal.
Zamiast sosu mięsnego bolognese można przyrządzić sos szpinakowy - ze świeżego lub mrożonego szpinaku, z jajkiem i z jogurtem naturalnym, beztłuszczowym. Można go zastąpić także gęstą śmietaną czy serkiem, ale wówczas lasagne będzie znacznie bardziej kaloryczna. Makaron przekładamy sosem szpinakowym w ten sam sposób, jak sosem mięsnym. Możemy do niego dodać także beszamel i niewielką ilość sera do smaku.

Trening z gumą. Ćwiczenia skutecznie podkręcające metabolizm

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.