Pierogi nie muszą być tuczące

Z mięsem, z kapustą i grzybami, na słodko z serem lub z owocami, albo w wersji ruskiej - pierogi mogą być przyrządzane na tysiące różnych sposobów i podawane w wersji "solo" lub z wybranymi dodatkami. Każda kucharka ma własny przepis na ciasto na pierogi. Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie, z mięsem i na słodko, aby smakowały wyśmienicie, a przy tym nie były tak tuczące, jak tradycyjne?

Ciasto na pierogi - przepis tradycyjny

Ciasto na pierogi zwykle robi się z mąki, wody, oleju i ewentualnie jajka, choć wiele gospodyń domowych twierdzi, że ciasto na pierogi bez jajka jest smaczniejsze. Najprostszy przepis na bazie mąki, wody z odrobiną soli bez jajka przygotuje każdy. Jedną porcję robi się z 300 g mąki pszennej, 250 ml ciepłej wody i ¼ łyżeczki soli. Potrzeba tylko trochę czasu, siły i dobrych chęci. Rzecz jasna można wspomóc się przy wyrabianiu ciasta nowoczesnymi urządzeniami. Ciasto na pierogi w Thermomix zrobimy w kilka minut, a będzie idealnie gładkie i pyszne.
Zwolennicy elastycznego, miękkiego ciasta na pierogi ruskie, z mięsem, czy z innym farszem, mogą dodać do mąki, wody i odrobiny soli jedno jajko oraz niewielką ilość masła. 2 szklanki mąki pszennej wsypujemy do miski, dodajemy ¾ szklanki ciepłej, przegotowanej wody, 1 łyżeczkę masła i sól do smaku. Zagniatamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie i jednolite. Nie powinno się kleić do rąk, choć musi być na tyle miękkie, aby bez trudu można było je rozwałkować.

Dobre ciasto na pierogi w wersji nietuczącej

Miękkie ciasto na pierogi, które idealnie łączy się ze sobą i chroni farsz przed wypłynięciem podczas gotowania, można przyrządzić w wersji „odchudzonej”. To propozycja idealna dla osób dbających o swoją linię. Jak zrobić ciasto na pierogi w takiej wersji? Przede wszystkim warto zamienić mąkę pszenną, która jest tucząca, na mąkę pszenną pełnoziarnistą. Do 150 g mąki dodajemy 50 ml wody i pół łyżeczki soli. Wyrobione ciasto jest dość twarde, ale dzięki temu, można je cienko rozwałkować - nawet na grubość 1-2 mm. Przy tak cienkim rozwałkowaniu z podanej porcji wyjdzie około 25 sztuk niewielkich pierożków. Zawartość kaloryczna takiego ciasta na pierogi wynosi 525 kcal, a 1 pieroga - 21 kcal. Do tego trzeba dodać wartość energetyczną nadzienia - mięsa, sera, farszu ruskiego, kapusty z grzybami i tak dalej.
Pierogi bez wątpienia będą mniej tłuste, jeśli nie będziemy ich skrapiać olejem ze smażoną cebulką, ani smażoną słoniną. Najlepiej, aby jeść je w wersji bez dodatków, ugotowane w lekko osolonej wodzie. W przypadku pierogów z mięsem do wykonania farszu wykorzystajmy chude mięso z indyka, połączone z pieczarkami lub z duszoną cebulką. Znacznie bardziej kaloryczne są pierogi podpiekane na patelni, ale jeśli szczególnie lubimy smak chrupiącego ciasna na pierogi, to powinniśmy je po ugotowaniu włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Będą tak samo smaczne, a na pewno mniej tuczące niż pierogi smażone w głębokim oleju we frytkownicy lub na patelni.

Legalny doping dla sportowców. Energetyczny koktajl z buraka [HAPS FIT]

Copyright © Agora SA