Czy zapiekanka ziemniaczana może być niskokaloryczna?

Ziemniaki są źródłem węglowodanów, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Dlatego osoby odchudzające się, najczęściej wykluczają ze swojej diety ziemniaki, kluski ziemniaczane, kluski śląskie czy kopytka. Jednak czy można przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną z dodatkami tak, aby była ona nie tylko pyszna, ale i zdrowa oraz miała niską zawartość kalorii?

Ziemniaki nie takie złe

Powszechnie popełnianym błędem jest postrzeganie ziemniaków jedynie jako produktów wysoko tuczących, których osoby dbające o sylwetkę powinny unikać. Ziemniaki zawierają zdrowe węglowodany, dlatego trzeba je jeść, choć odpowiednio przygotowane. Nie można sobie pozwolić na ich smażenie, zwłaszcza w głębokim oleju, w celu uzyskania frytek. To surowo wzbronione dla każdej osoby odchudzającej się, a także po prostu dla każdego człowieka. Ziemniak jest wówczas nasączony tłuszczami trans, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Ziemniak to źródło wielu witamin i minerałów. Wystarczy wspomnieć, że w 100 gramach ziemniaków znajdziemy 340 mg potasu, witaminę C, B5, magnes i fosfor oraz cenny błonnik.

Jak przyrządzić zdrową zapiekankę ziemniaczaną?

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, z kurczakiem, a może z kiełbasą? Dla wegetarianów polecana będzie zaś zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, z warzywami czy z serem. Wybór zależy od indywidualnych preferencji danej osoby.
Zaznaczamy, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem lub z warzywami wcale nie musi być postrzegana jako „zamach” na szczupłą sylwetę i zdrowie. Wręcz przeciwnie. Można ją przygotować w taki sposób, aby była naprawdę zdrowa, bogata w błonnik, pełnowartościowe białko, witaminy i mikroelementy.

Zapiekanka ziemniaczana - przepis fit

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami, z cukinią, ze świeżymi pomidorami i chudym serem mozzarella będzie dobrym wyborem dla osób, które nie spożywają mięsa. Z kolei dla „mięsożerców” można przygotować zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem z indyka o niskiej zawartości tłuszczu lub z szynką drobiową.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami przyrządzana jest z użyciem takich składników jak:
• 2 ziemniaki - około 200 g,
• nieduża cukinia,
• 2 pomidory - najlepiej malinowe,
• pół kulki mozzarelli,
• 50 g szynki drobiowej,
• ząbek czosnku,
• zioła i przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. W tym czasie kroimy w plastry cukinię, którą solimy i odkładamy do czasu, aż puści sok. Następnie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Po odlaniu soku z cukinii i pomidorów można je połączyć i wycisnąć do nich ząbek czosnku, zioła, sól i pieprz. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy szybkę pokrojoną w paski (pół porcji), na to plastry ziemniaków ze skórką, pomidory i cukinię, na górę resztę szybki i warzywa. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonej mozzarelli. Tak przygotowane naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy naszą zapiekankę przez około 30 minut.

Jedna porcja zapiekanki ziemniaczanej z serem i z warzywami oraz z dodatkiem szynki będzie miała około 200 kcal. To doskonały wybór dla wszystkich osób dbających o utrzymanie ładnej figury.

Niesamowita metamorfoza! Kamila Saganowska schudła prawie 20 kg!

Więcej o:
Copyright © Agora SA