Tiramisu - w這ski deser do zrobienia w domu

Tiramisu to w這ski deser, kt鏎y ma swoich wielbicieli na ca造m 鈍iecie. Biszkopty, kawa i amaretto to podstawa klasycznego tiramisu. Istnieje oczywi軼ie wiele kombinacji na jego temat, na kt鏎e te warto zwr鏂i uwag.

Klasyczne tiramisu – przepis

Sk豉dniki, kt鏎e musimy mie pod r瘯 by zrobi klasyczne w這skie tiramisu to:

4 鄴速ka i 2 bia趾a jaj,

25 ml amaretto,

350 ml espresso, najlepiej mocnego,

100 g cukru pudru,

300 g biszkopt闚 (najlepiej pod逝積ych),

500 g mascarpone

3 造磬i prawdziwego kakao.

Kaw parzymy i ostudzamy. Oddzielamy bia趾a od 鄴速ek, a nast瘼nie ubijamy 鄴速ka z 50 g cukru pudru. Powinni鄉y uzyska puszyst mas w jasnym kolorze. Do masy dodajemy amaretto i mascarpone (porcjami po 2 – 3 造磬i) ca造 czas ubijaj帷 a do otrzymanie jednolitego kremu. Bia趾a ubijamy na sztywn pian dodaj帷 do nich porcjami reszt cukru pudru. Biszkopty na chwil moczymy w kawie. Uk豉damy sk豉dniki na przemian w pucharku: biszkopty, cienka warstwa kakao, krem, biszkopty, krem i kolejna warstwa kakao na wierzch. Tak przygotowany deser wk豉damy do lod闚ki. Najlepiej smakuje po ca這nocnym „le瘸kowaniu”, cho oczywi軼ie wystarczy kilka godzin, by sk豉dniki si „przegryz造” i nabra造 odpowiedniej konsystencji. Tiramisu niekoniecznie musi by deserem podawanym w pucharkach. Mo積a zrobi tak瞠 ciasto tiramisu dobieraj帷 odpowiednio wi瘯sze ilo軼i sk豉dnik闚 i uk豉daj帷 je r闚nie na przemian w brytfance.

Letnie tiramisu truskawkowe

Latem ch皻nie si璕amy po owoce. 妃ielej te tworzymy za ich pomoc r騜ne kombinacje ulubionych deser闚. Nic dziwnego, 瞠 nawet tiramisu doczeka這 si swojej truskawkowej wersji.

Jak j zrobi? Do truskawkowego tiramisu potrzebujemy:

ok. 1/3 szklanki likieru (najlepiej truskawkowego lub pomara鎍zowego),

1 i ¼ szklanki konfitury truskawkowej,

1/3 szklanki soku pomara鎍zowego,

300 ml 鄉ietanki 36%,

450 g mascarpone,

造瞠czk ekstraktu z wanilii,

1/3 szklanki cukru pudru,

du瞠 opakowanie pod逝積ych biszkopt闚

ok. 600 g truskawek

Konfitur mieszamy z sokiem i likierem (zostawiamy 3 – 4 造磬i, by doda do serka). W osobnej misce mieszamy mieszamy pozostawiony likier z mascarpone. 妃ietan, ekstrakt z wanilii i cukier ubijamy. Uzyskan mas mieszamy z mascarpone dodaj帷 j porcjami. Na dnie brytfanki uk豉damy biszkopty i smarujemy je konfitur, nast瘼nie k豉dziemy warstw serka mascarpone i pokrojone w plasterki truskawki. Powtarzamy warstw. Wk豉damy do lod闚ki na noc. Taka wersja tiramisu bez jajek jest nieco l瞠jsza i 鈍ietnie sprawdza si latem. Truskawki mo積a zast徙i brzoskwiniami, do kt鏎ych tak瞠 pasuje pomara鎍zowy likier. T wersj r闚nie mo積a podawa jako deser w pucharku.


B璠帷 we W這szech nie mo積a odpu軼i sobie tiramisu. To punkt obowi您kowy ka盥ej wycieczki po s這necznej Italii. Ci, kt鏎zy nie maj mo磧iwo軼i wybra si na po逝dnie Europy lub maj w這skie woja瞠 za sob i t瘰kni za tamtejsz kuchni, mog przyrz康zi tiramisu w domu. Jak wida nie potrzeba do tego mn鏀twa sk豉dnik闚, szczeg鏊nych umiej皻no軼i ani ogromnej ilo軼i czasu.

Ciasto czekoladowe z musem owocowym [WIDEO]