Barszcz czerwony - przepis na zdrowy i smaczny posiłek!

Monika Kołodziej
07.08.2017 12:14
barszcz czerwony

barszcz czerwony (pl.pinterest.com)

Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Jest doskonały w smaku, lecz nie każdy zdaje sobie sprawę z jego wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Naturalny barszcz czerwony na zakwasie jest jak najlepszy probiotyk. Wpływa na prawidłową pracę układu trawiennego, przyczyniając się do wzmocnienia odporności. Gotowy barszcz z torebki nie zapewni niestety takich korzyści. Dowiedz się zatem w jaki sposób przygotować pyszny domowy barszcz. To prostsze niż myślisz!

Przepis na barszcz czerwony

Jeśli zdecydujesz się przygotować domowy barszcz czerwony, unikniesz chemii zawartej w gotowych produktach, konserwantów, cukru czy syropu glukozowo-fruktuzowego. Aby jednak barszcz oddziaływał pozytywnie na pracę jelit, musisz wcześniej sporządzić naturalny zakwas buraczany. Dzięki temu zdołasz wytworzyć korzystne dla mikroflory organizmu laktobakterie. Do tej pory wydawało Ci się, że przygotowanie zakwasu to coś, co wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych? Musisz więc wiedzieć, że zadaniu temu sprosta dosłownie każdy, nie poświęcając na jego wykonanie wiele czasu.

Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić zanim zaczniesz sporządzać zakwas na barszcz czerwony, jest oczywiście zakupienia buraków (koło 6 sztuk). Najlepiej jeśli są one ekologiczne, jednak nawet buraki z marketu będą się nadawać. Musisz jednak pamiętać o ich przemyciu w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, dzięki czemu pozbędziesz się szkodliwych pestycydów. Nie jest zalecane obieranie warzyw ze skórki, gdyż w ten sposób zrezygnujesz z najbardziej dobroczynnych witamin. Jeżeli jednak nie lubisz buraków ze skórką, wówczas nie zapomnij o ich dokładnym wyszorowaniu za pomocą szczoteczki do warzyw. Po umyciu należy pokroić buraki na niewielkie kawałki, tak aby zmieściły się do naczynia.

By zakisić buraki można wykorzystać tego rodzaju naczynie jak szklany słoik, kamionka, czy też ceramika. Przed rozpoczęciem kiszenia należy naczynie umyć oraz sparzyć za pomocą wrzątku.

Oprócz pokrojonych buraków w naczyniu umieszczamy:

1. szczyptę kminku;
2. kilka liści laurowych;
3. parę ziarenek ziela angielskiego;
4. trzy ząbki czosnku;
5. korzeń chrzanu.

Barszcz czerwony – przepis na zalewę

Teraz przychodzi już pora na przygotowanie zalewy na barszcz czerwony na zakwasie. W tym celu należy do litra przegotowanej wody dodać jedną płaską łyżkę soli kuchennej. Następnie trzeba sól dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła. Zalewę wlewamy do naczynia z burakami, tak aby wypełniła jego całą powierzchnię. Konieczne jest jeszcze przykrycie naczynia z użyciem ściereczki lub gazy. Do jej utwierdzenia możemy użyć gumki recepturki. Teraz można już zakwas umieścić w szafce kuchennej (najlepiej górnej z uwagi na temperaturę) i rozpocząć około tygodniowe oczekiwanie na ukończenie procesu fermentacji.

Jeżeli zależy Ci na czasie, może zastosować kilka sprawdzonych sposobów na przyśpieszenie procesu powstawania zakwasu:

1. dodanie do zalewy soku z kwaszonej kapusty lub ogórków kiszonych;
2. umieszczenie w naczyniu serwatki;
3. położenia na ściereczce skórki z chleba razowego na zakwasie.

Zakwas wymaga systematycznego doglądania. Co pewien czas warto go mieszać z użyciem drewnianej łyżki. Na powierzchni będzie się także tworzyła charakterystyczna pianka, którą należy zdejmować. Kiedy już zakwas będzie gotowy, należy odcedzić go za pomocą sitka, przelać do szklanej butelki oraz umieścić w lodówce.

Gdy już mamy ukończony zakwas na barszcz czerwony, przepis wymaga następnie przygotowania wywaru, którego składniki są następujące:

1. około 3 marchwi;
2. 1/3 korzenia selera;
3. 2 ząbki czosnku;
4. seler naciowy;
5. pietruszka;
6. 2 cebule;
7. kilka ziaren pieprzu do smaku;
8. szczypta soli;
9. około trzech liści laurowych;                                                                                       10. 4 kulki ziela angielskiego;
11. masło klarowane;
12. suszone grzyby.

Jeżeli chcemy ugotować barszcz czerwony zabielany, wówczas konieczne będzie rozszerzenie listy składników o śmietanę lub jogurt naturalnych. Możemy także zdecydować się na barszcz czerwony z ziemniakami lub uszkami.

Warzywa obieramy, cebulkę podsmażamy na patelni. Do garnka na barszcz dodajemy łyżkę masła klarowanego. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa do naczynia, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 30 minut. Dodajemy do garnka połowę buraków z zakwasu buraczanego i suszone grzyby i czekamy aż wszystkie składniki staną się miękkie.

Przygotowany wywar odcedzamy, wlewamy zakwas buraczany i umieszczamy w naczyniu te buraki, których wcześniej nie wykorzystaliśmy. Następnie całość podgrzewamy jeszcze przez 20 minut i dodajemy wybrane przyprawy do smaku.

Barszcz czerwony dla zdrowia

Naturalny barszcz czerwony na zakwasie, przygotowany według przedstawionego w artykule przepisu, to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, cynku, wapnia, żelaza, miedzi oraz betaniny.

Regularnie spożywanie czerwonego barszczu pozwala podnieść odporność, a tym samym zmniejszyć ryzyko raka i chorób układu krwionośnego. Zapobiegamy także w ten sposób ryzyku anemii oraz oczyszczamy organizm z zalegających w nim toksyn.

Legalny doping dla sportowców. Energetyczny koktajl z buraka [HAPS FIT]

Zobacz także
  • gyros Gyros - świetny smak w każdym wydaniu
  • zapiekanka ziemniaczana Czy zapiekanka ziemniaczana może być niskokaloryczna?
  • ciasto na gofry Ciasto na gofry - przepisy dla każdego
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

STRÓJ NA FITNESS
Najczęściej czytane