Jajka a cholesterol. Obalamy ten mit raz na zawsze

Judyta Witkiewicz
21.04.2017 09:52
Jajka wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.

Jajka wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. (pinterest.com)

Na przestrzeni ostatnich lat, pojawiło się mnóstwo teorii na temat jaj oraz cholesterolu w nich zawartego. W większości są to bardzo sprzeczne informacje, z których ciężko wywnioskować, co właściwie jest prawdą. Najwyższa pora odpowiedzieć sobie na kluczowe pytanie, jeść jajka czy nie? Oczywiście, że tak, najlepiej codziennie! Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Skąd te negatywne opinie o jajkach?

Za negatywny wizerunek jajka odpowiedzialne są w dużej mierze koncerny farmaceutyczne, które obarczyły je odpowiedzialnością za odkładanie się cholesterolu w naszych naczyniach krwionośnych. Tymczasem to właśnie cholesterol
jest podstawowym czynnikiem życia i występuje we wszystkich tkankach naszego organizmu. Odpowiada między innymi za produkcję hormonów płciowych, witaminy D, czy kwasów żółciowych.

Jakie właściwości mają jajka?

Jajko zawiera komplet aminokwasów egzogennych, i jest najbardziej atrakcyjnym dla człowieka produktem pochodzenia zwierzęcego.
Zawiera liczne białka o bardzo wysokiej aktywności biologicznej, a także tłuszcze Omega 3 i Omega 6. Jest bogatym źródłem witaminy A, D, E i K oraz witamin z grupy B, głównie witaminy B2. Jajka zawierają również znaczne ilości żelaza, fosforu, potasu, wapnia, magnezu, jak również pierwiastków śladowych: miedzi, cynku, manganu, czy jodu. Najlepiej spożywać jajka z płynnym żółtkiem, gdyż w nich zawarte są aktywne fosfolipidy i peptydy, a im bardziej ścięte żółtko, tym więcej z ich ulega denaturacji.

Czy spożywanie cholesterolu wpływa na rozwój miażdżycy?

Naukowo potwierdzone jest, że cholesterol, który dostarczamy organizmowi z żywnością, absolutnie nie odkłada się w naszych żyłach. Zdrowy, prawidłowo funkcjonujący organizm nie dopuszcza do odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, niezależnie od tego, w jakiej ilości go spożyjemy. Możemy więc jeść tyle jajek, ile mamy ochotę.

Mit jajek obalony raz na zawsze

To wcale nie jajka, ani nie cholesterol w nich zawarty odpowiedzialny jest za występowanie miażdżycy. Regularne jedzenie jajek może uchronić nas przed chorobami neurologicznymi oraz neurodegeneracyjnymi.
Nie dajmy sobie wmawiać, że jajka szkodzą, gdyż jajka to samo zdrowie i skarbnica substancji odżywczych więc warto znaleźć dla nich miejsce w codziennym menu.

Zobacz także: Tłuste posiłki. Dobre czy złe? [MAURICZTIP]

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

STRÓJ NA FITNESS
Najczęściej czytane