Lukrecja. Adaptogen, który wzmacnia ścięgna i przyspiesza wzrost mięśni

Lukrecja to niesamowita roślina o ciekawych właściwościach prozdrowotnych. Kojarzona jest przede wszystkim ze słodyczami o specyficznym smaku i czarnym kolorze. Mało kto wie, że lukrecja zaliczana jest do adaptogenów. Korzeń lukrecji jest naturalnie słodki dzięki obecności glicyryzyny, która jest 50-krotnie słodsza od cukru. Substancje bioaktywne obecne w lukrecji znane są ze swojego pozytywnego wpływu na cały organizm.

Właściwości korzenia lukrecji.

Przede wszystkim lukrecja jako adaptogen, poprawia działanie układu podwgórze-przysadka-nadnercza oraz funkcje układu sympatycznego. Często używamy jej w przypadku osób, których układ przysadkowy nie działa prawidłowo. Objawia się to zmęczeniem, trudnościami ze wstawaniem oraz wysokim poziomem kortyzolu. Korzeń lukrecji ma również silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Działa na wiele rodzajów wirusów, takich jak wirus zapalenia wątroby, opryszczki, zapalenia płuc oraz na wirusy wywołujące przeziębienie. Może być przyjmowana wewnętrznie w przypadku zakażeń wirusowych oraz zewnętrznie, głównie w ranach po opryszczce. Lukrecja nie tylko hamuje rozwój wirusów, lecz także stymuluje układ odpornościowy do skutecznej walki z zakażeniami. Odnotowano także to, że lukrecja wzmacnia ścięgna, kości oraz przyśpiesza wzrost mięśni i ich siłę.

Stosowanie lukrecji.

Korzeń lukrecji stosować możemy na wiele sposobów. Najczęściej stosujemy ją w postaci herbatki, pastylek lub tabletek. Lukrecję należy stosować w małych dawkach, jako składnik mieszanek ziołowych, maksymalnie 10 gramów dziennie.

Przeciwwskazania do stosowania lukrecji.

Osoby cierpiące na choroby serca, cukrzycę, choroby nerek i wątroby i nie powinny stosować lukrecji. Lepiej nie spożywać jej wieczorem, gdyż może zakłócić zasypianie. Po 4 tygodniach stosowania należy zrobić przerwę.

Zobacz także: Co jeść, aby nie przytyć? [MAURICZTIP]

Więcej o:
Copyright © Agora SA