Co jeść, aby nie przytyć? [MAURICZTIP]

Wiele kobiet słysząc słowa 'żeby schudnąć musisz jeść', zastanawia się po jakie produkty sięgać by organizm odżywić i jednocześnie zgubić zbędny tłuszczyk. Oto kilka rad, które podpowiedzą ci, po jakie produkty sięgać by cieszyć się szczupłą sylwetką.

Jakie produkty wybierać? 

Musimy pamiętać, aby zawsze wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Z naszej diety powinny zniknąć mleko i przemysłowy nabiał, prozapalne oleje roślinne, gotowe dania, cukier rafinowany, pszenica i zboża glutenowe, a także rośliny strączkowe. Najlepiej sprawdzi się dieta paleo lub samuraja, która wzbogacona jest o bezglutenowe źródła węglowodanów (kasze jaglaną, kaszę gryczaną, tapiokę, amarantus, ziemniaki, bataty, maniok, topinambur).

Które produkty powinny przeważać w naszej diecie?

Naszą podstawą powinny być pokarmy o wysokiej wartości odżywczej – tłuste mięsa, tłuste ryby, jaja dobrej jakości oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło oraz umiarkowana ilość orzechów i nasion. Dietę warto również wzbogacić o kiszonki i półsurowe pokarmy, które zadbają również o naszą florę jelitową pozwalając na kontrolę masy ciała. Węglowodany najlepiej dostarczać w 1 - 2 posiłkach w ciągu dnia – około treningowo i na noc, co pozwoli zminimalizować wyrzuty insuliny w ciągu dnia pozytywnie wpływając na nasze zdrowie metaboliczne, samopoczucie i deponowanie glikogenu mięśniowego

Przepis na Paleo klopsiki teriyaki

Składniki:

¼ szklanki sosu teriyaki bez soi

0,5 kg mięsa wołowego (karmione trawą)

Sól i pieprz do smaku

¼ łyżeczki mielonego pieprzu Cayenne

1/3 szklanki mąki migdałowej

1/3 szklanki posiekanej zielonej cebuli

Świeży ananas pokrojony na kawałki

Wykałaczki

Przygotowanie:

Mięso zmielić i uformować klopsiki około 2-3 cm lub pokroić w kostkę.

Posiekać cebulę. W średniej misce przygotować marynatę do mięsa (sól, pieprz, pieprz cayenne), dodać pokrojone mięso. Następnie dodać mąkę migdałową i posiekaną cebulę, wymieszać dokładnie, na samym końcu dolewając sos teriyaki, delikatnie wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. W międzyczasie poddusić klopsiki przez około 4 minuty na patelni z dodatkiem sosu teriyaki. Tak przygotowane mięso, piec przez około 18-20 minut w piekarniku. Na wykałaczkę nabijać klopsiki naprzemiennie z ananasem.

Zobacz także: Zdrowe śniadania. Jakie posiłki powinniśmy spożywać rano? [MAURICZTIP]

Więcej o:
Copyright © Agora SA